Severní Korea podnikne vojenské kroky. Američané chystají invazi, zuří KLDR

Spojené státy a Jižní Korea v pondělí společně zahájily každoroční vojenské cvičení, jehož cílem je posílit připravenost armád proti severokorejským jaderným hrozbám, uvedla agentura AP.

Cvičení probíhá tradičně v březnu po dobu 11 dnů a letos má být největší za poslední roky. Mělo by zahrnovat 48 polních cvičení, což je dvojnásobný počet oproti loňskému roku, píše americký web ABC

Severní Korea označila probíhající jihokorejsko-americká vojenská cvičení za spiknutí s cílem invaze do země. V úterý proto pohrozila, že podnikne blíže nespecifikované vojenské kroky. Severokorejské ministerstvo obrany konkrétně uvedlo, že "důrazně odsuzuje bezohledná vojenská cvičení USA a (Jižní Koreje) kvůli tomu, že stále více neskrývají svou vojenskou hrozbu vůči suverénnímu státu a pokusu o jeho invazi."

[chooze:article;value:543886]

Nejmenovaný mluvčí ministerstva uvedl, že severokorejská armáda bude "nadále sledovat činy nepřátel a provádět odpovědné vojenské aktivity s cílem silně kontrolovat nestabilní bezpečnostní prostředí na Korejském poloostrově". Neuvedl, jaká konkrétní opatření Severní Korea přijme, ale pozorovatelé tvrdí, že půjde například o raketové testy. "Jaderná válka může být zažehnuta i jiskrou," citovala mluvčího agentura KCNA.

Jihokorejské ministerstvo obrany uvedlo, že jeho cvičení se Spojenými státy jsou pravidelným obranným výcvikem. V prohlášení ministerstva se uvádí, že Jižní Korea učiní drtivou odpověď, pokud proti ní Severní Korea během cvičení zahájí přímé provokace.

KLDR považuje velká vojenská cvičení svých rivalů za nácvik invaze, ačkoli jihokorejští a američtí představitelé opakovaně prohlásili, že nemají v úmyslu na sever zaútočit. Severní Korea již dříve reagovala na jihokorejsko-americká cvičení odpálením přívalu raket do moře.

Na začátku ledna vypálila KLDR u hranic s Jižní Koreou přes 200 raket. Odborník popsal důvody (1/24):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.