Severní Korea posiluje vztahy se silným spojencem. Západ je v pozoru

Spojené státy americké a země Evropské unie upírají zrak na KLDR a Írán. Znepokojuje je delegace vyslaná Severní Koreou, která na konci dubna zamířila do Teheránu. Mluvčí íránského ministerstva zahraničí Násir Kanaani podle agentury VOA řekl, že důvodem návštěvy bylo "projednání bilaterálního obchodu".

Západ se ale obává, že ve skutečnosti jednali o posílení vojenské spolupráce. Podle deníku Arabia News jsou obě tyto země podezřelé z toho, že spolupracují na programu vývoje balistických raket. "Určitě je možné, a dokonce pravděpodobné, že Pchjongjang a Teherán vojensky spolupracují," zhodnotil expert na mezinárodní bezpečnost Robert Peters. Podle Kanaaniho jsou ale taková tvrzení nepravdivá.

[chooze:article;value:553445]

Deník Korea JoongAng Daily navíc dodává, že "jelikož jsou Pchjongjang a Teherán podezřelí z poskytování zbraní Rusku, spekuluje se, že návštěva z minulého týdne poslouží jako příležitost k prohloubení nejen ekonomických vazeb, ale i vojenské spolupráce zaměřené na podporu Ruska".

"Jsme znepokojeni tím, že Íránci poskytují zbraně Rusům," reagovala podle agentury AP americká velvyslankyně při OSN Linda Thomasová-Greenfieldová. Vyzvala mezinárodní společenství, aby se na severokorejsko-íránské vztahy více zaměřilo.

Podle Bruce Bechtola, bývalého důstojníka americké Defence Intelligence Agency a současného profesora na Angelo University v Texasu, jsou ale navzdory setkání předávky zbraní mezi Pchjongjangem a Teheránem nevyhnutelné. "Některé zbraně, které Severní Korea poslala Rusku, směřovaly nejprve do Íránu a pak do Kaspického moře. Rusko pak tyto zbraně použilo na Ukrajině," popsal.

Sankce na ruskou ekonomiku fungují, nedá se vyloučit možnost kolapsu, říká analytik:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.