Severní Korea testuje novou jadernou zbraň. Má způsobit radioaktivní tsunami

O provedeném testu ponorky, která má při použití jaderné nálože způsobit obří radioaktivní tsunami schopnou ničit cizí námořní jednotky a přístavy, informovala Severní Korea v pátek. Akce byla součástí třídenního vojenského cvičení, během kterého KLDR prováděla mimo jiné simulace jaderných útoků. 

Ponorka dostala název Haeil, což v korejštině znamená přílivovou vlnu. Odborníci jsou ale ohledně této zbraně skeptičtí, píše agentura AP. "Toto podvodní plavidlo bez posádky bude zranitelné vůči protiponorkovým zbraním, pokud bude nasazeno mimo severokorejské vody. Bude také náchylné k preventivním útokům, pokud bude v přístavu," tvrdí analytik z organizace Carnegie Endowment for International Peace Ankit Panda. 

Odhodlání KLDR stupňovat vojenskou hrozbu přesto experti neberou na lehkou váhu. Kim Dong-jub z jihokorejské univerzity v Soulu uvedl, že není možné ověřit tvrzení jejich severního souseda o schopnostech ponorky, svými prohlášeními ale severokorejský režim chce dát najevo, že má dostatečné zbraně na to, aby zasáhl všechny jihokorejské přístavy. 

[chooze:article;value:495777]

Severokorejská tisková agentura (KCNA) k testování nové zbraně uvedla, že stupující se napětí na Korejském poloostrově je následkem "provokativních vojenských cvičení a konfrontačního postoje amerických imperialistů a jihokorejského loutkového režimu zrádců" (webové stránky jsou nedostupné, článek je ale v původním znění k dispozici na webu KCNA Watch). 

"Chování nepřátel naléhavě vyžaduje, aby se KLDR všemi silami připravila na totální válku a posílila své jaderné síly jak kvalitativně, tak kvantitativně," uvedla KCNA. Jihokorejský ministr obrany Lee Jong-sup prohlásil, že KLDR pravděpodobně ještě neovládá technologii pro umístění jaderných hlavic na své nejmodernější zbraně, připustil ale, že země dělá významné pokroky.

Letos v únoru Severní Korea oslavila 75. výročí armády:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.