Severní Kypr, oficiálně známý jako Severokyperská turecká republika

Ostrov Kypr, třetí největší ve Středozemním moři, se pyšní bohatou historií, nádhernou přírodou, pohostinnými lidmi a gastronomií, která uspokojí i ty nejnáročnější gurmány.

Ostrov Kypr je region, kde se střetává mnoho kultur. Zatímco jižní část ostrova patří Kyperské republice a je obývána převážně řeckými Kypřany, severní část je domovem kyperských Turků. Tento region se vyznačuje pestrou směsí historie a kultury, kterou utvářely různé civilizace, od Řeků přes Římany až po Osmany.

Jedním z hlavních důvodů, proč byste měli Severní Kypr navštívit, jsou jeho pláže. „Golden Beach na poloostrově Karpas je bezesporu jednou z nejkrásnějších pláží v celém Středozemí. Tato nedotčená pláž nabízí nejen zlatavý písek a průzračné moře, ale také klid, který je v dnešním hektickém světě vzácný,“ říká Lenka Pátek, expertka na cestování a obchodní ředitelka CK Blue Style.

​Další pláží, která by neměla uniknout vaší pozornosti, je Alagadi Beach. Je známá především díky hnízdištím mořských želv. Během letních měsíců zde spatříte želvy kladoucí vejce. A pokud máte štěstí, můžete je vidět i během šnorchlování. Pláž je obklopena divokou přírodou, což dodává celému místu neopakovatelnou atmosféru.

Severní Kypr ale není jen o plážích. Historie je zde cítit na každém kroku. Město Salamis, které se nachází nedaleko Famagusty, je jedním z nejdůležitějších archeologických nalezišť v oblasti. Ruiny tohoto starověkého městského státu vám poskytnou jedinečný pohled do minulosti, kdy Salamis byl jedním z nejvýznamnějších obchodních a kulturních center ve Středomoří.

Další zastávkou by měla být Kyrenia (Girne), rozprostírající se na severním pobřeží ostrova. Toto malebné město je proslulé především díky středověké hradní pevnosti, postavené na ochranu před nájezdy Arabů. Kyrenia je rovněž domovem starobylého přístavu, který je dodnes funkční. Můžete zde vidět jak historické, tak moderní lodě.

​Když už jsme u historie a kultury, nesmíme opomenout místní kuchyni. Severokyperští Turci jsou hrdí na své gastronomické tradice, které se vyznačují používáním čerstvých, lokálních surovin. Mezi nejznámější předkrm patří meze. Skládá se z několika ingrediencí, jako jsou olivy, zelenina nebo grilovaný sýr halloumi. Určitě vyzkoušejte i tradiční kebab nebo turecký sladký dezert baklava.

Severní Kypr je taktéž známý množstvím koček, které najdete na každém rohu. Staly se nedílnou součástí místního koloritu a můžete je potkat v každém městě či vesnici.

Lidé v Severním Kypru jsou pověstní svou pohostinností a přátelským přístupem. Kypřané jsou velmi hrdí na svůj ostrov a rádi se s vámi podělí o jeho krásy a zajímavosti. Během vašeho pobytu budete mít pocit, že jste vítáni jako starý přítel.

​V této malebné části Kypru doporučujeme dva prestižní pětihvězdičkové hotely. Jedním z nich je Hotel Kaya Artemis Resort, který zaujme především svým designem, inspirovaným starověkým chrámem Artemis. Pyšní se širokou nabídkou aktivit, včetně lázeňského centra, kasina ve stylu Las Vegas a krásné soukromé písčité pláže. Rodiny s dětmi ocení bohatý animační program a Croco Club nabízející zábavu a aktivity pro děti všech věkových kategorií.
Hotel Concorde Luxury Resort zahrnuje venkovní bazény a prvotřídní restaurace, kde si hosté mohou vychutnat mezinárodní kuchyni. Kromě relaxace na soukromé pláži lze vyzkoušet řadu sportovních aktivit a wellness. Pro rodiny s dětmi je připraven bohatý animační program, který dětem zajistí neopakovatelné zážitky.

​Pokud hledáte místo, které kombinuje nádhernou přírodu, bohatou historii a přátelskou atmosféru, Severní Kypr je pro vás tou správnou volbou. A díky cestovní kanceláři Blue Style můžete tuto nezapomenutelnou dovolenou snadno naplánovat a užít si vše, co Severní Kypr nabízí.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.