Severoirští teroristé chtěli Bidena v Belfastu přivítat bombovým útokem

Úterní pečlivě chystanou návštěvu amerického prezidenta Joea Bidena v Belfastu chtěli severoirští teroristé z organizace Nová Irská republikánská armáda (Nová IRA) proměnit v jatka. Podle deníku Belfast Telegraph měli katoličtí radikálové shánět součástky pro výrobu bomby. V jejím dokončení jim ale měla zabránit severoirská policie.

Nová IRA navazuje na polovojenskou Irskou republikánskou armádu, která se rozpadla před téměř dvěma dekádami. Jak ale připomíná Daily Mail, ne všichni radikálové složili zbraně. Podle deníku Independent měl vůdce nové teroristické organizace Thomas Mellon požadovat velkolepé zastínění Bidenovy návštěvy.

[chooze:article;value:453821]

Británie se letos chystá oslavit 25 let od uzavření takzvané Velkopáteční dohody mezi irskou a britskou vládou a většinou severoirských politických stran. Ta pomohla ukončit takzvané trable – období ozbrojených střetů a teroristických útoků, které od konce 60. let provázely snahu severoirských radikálů o připojení Severního Irska k Irské republice.

Právě v souvislosti s výročím dohody, které připadá na 10. dubna a které si chce v úterý připomenout i Joe Biden, vydala britská vláda na konci března varování před zvýšeným nebezpečím teroristických útoků v Severním Irsku.

[chooze:article;value:491685]

"V posledních měsících jsme byli svědky zvýšení úrovně aktivity související se severoirským terorismem, především se zaměřením na policisty. Tyto aktivity ohrožovaly také životy dětí a dalších členů veřejnosti," uvedla britská vláda. Zatím poslední útok provedla Nová IRA loni 17. listopadu, kdy podle britské BBC při výbuchu auta těsně unikli zranění dva policisté.

Bidenova noční můra. Nástup do Air Force One mu opět znepříjemnily schody (2/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.