Severokorejci bojují proti Ukrajincům v Kursku. První z nich už ale dezertovali

Až deset tisíc vojáků si měl "půjčit" Kreml od severokorejského diktátora Kim Čong-una pro válku, kterou vede na Ukrajině. Podle některých zpráv se tím Vladimir Putin snaží vyhnout mobilizaci ve své zemi na tak dlouho, jak to jen půjde.

Speciální, takzvaný burjatský, prapor má působit v Brjanské a Kurské oblasti, a to ve městě Sudža, které aktuálně ovládá ukrajinská armáda. Zapojení severokorejských vojáků do ruské války s Ukrajinou vyvolalo velké napětí.

[chooze:article;value:578443]

​"Vojenská spolupráce mezi Ruskem a KLDR musí být okamžitě zastavena. Pokud se všechny tyto zprávy potvrdí, znamená to, že Severní Korea nejenže poskytuje munici nebo rakety Rusku, ale také se přímo účastní války," řekl Kim Hong Kjun, náměstek jihokorejského ministra zahraničí.

Severní Korea má podle posledních průzkumů až 1 300 000 aktivních vojáků a na 600 000 rezervistů. Tímto číslem se tak přibližuje k největším armádám světa, které má k dispozici Čína, Spojené státy nebo právě Rusko.

Podle ukrajinských médií ale měli někteří Severokorejci z boje už utéct. Rusové po nich teď údajně pátrají. "Naše rozvědka zaznamenává nejen přesuny zbraní ze Severní Koreje do Ruska, ale i přesuny lidí. Do koalice zločinců Vladimira Putina je tak teď zapojena i rodina Kimů," konstatoval ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

[chooze:article;value:578829]

​Zelenskyj ve středu v ukrajinském parlamentu představil i svůj plán plán vítězství. Má celkem pět bodů a tři tajné dodatky. "Díky naší operaci v ruské Kurské oblasti jsme jasně viděli, že Putin nemá dost sil, když na něj opravdu tlačíme. Proto je důležitým bodem vítězného plánu pokračování našich operací v určitých oblastech i na nepřátelském území," řekla ukrajinská hlava státu.

Hlavní a první bod Zelenského vítězného plánu je pak pozvánka Ukrajiny do NATO. Žádost o vstup ale jeho země podala už v roce 2022 – a od té doby se jednání nikam neposunula.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.