Sex může za minimum infarktů. Příznaky u žen a mužů se výrazně liší

Mezi typické spouštěče infarktu patří špatný životní styl, nadváha, vysoký krevní tlak nebo cholesterol. "Nejčastějším úvodním klinickým projevem je silná, typicky v klidu vzniklá tlaková, tupá, svíravá nebo pálivá bolest na přední ploše hrudníku nebo za hrudní kostí, která trvá alespoň 10 minut. V některých případech se může bolest objevit i mezi lopatkami, v zádech, krku, dolní čelisti či horních končetinách. Nebo se do těchto lokalizací může šířit z hrudníku," popsali odborníci.

Odlišné příznaky

Častěji onemocnění postihuje muže. Nejvíce jsou ohroženi ti nad 40 let a ženy starší 50 let. U něžnějšího pohlaví riziko infarktu výrazně stoupá v období po menopauze. Srdeční choroba se však nevyhýbá ani mladším lidem.

[chooze:article;value:532034]

"Příznaky infarktu u mužů a žen se mohou lišit. U mužů bývá častým příznakem motání hlavy, dušnost, nepříjemné pocity a bolest na hrudi či dalších horních částech těla a studený pot. U žen pak únava, nespavost, chřipkové příznaky, pálení žáhy a trávící potíže," nastínil lékař Miroslav Souček, který je také garantem projektu Srdce v hlavě.

Symptomy navíc mohou obě pohlaví prožívat jinak. Rozdíl je především v nižší bolestivosti. Není navíc ani neobvyklé, když ženy nemají skoro žádné příznaky přicházejícího infarktu. Často proto vyhledají lékařskou pomoc později a hrozí jim vážnější komplikace. Nejčastějšími příznaky jsou u žen také potíže s dýcháním, závratě, bolesti zad či dolní čelisti.

Vliv počasí

Změny počasí s sebou přináší riziko. Především to chladné srdci neprospívá. Právě nejvíce infarktů se dle lékařů vyskytuje v zimě, když mrzne. "V chladu se cévy zužují, v horku naopak roztahují. Když má někdo například zúženou věnčitou tepnu, dojde vlivem zimy ke křeči, což může vyústit v infarkt," přiblížili odborníci.

Sex

Statisticky vznikne při sexu jen méně než jedno procento infarktů. Lékaři tedy ubezpečují, že není třeba se jej obávat. Nejjednodušší je brát tuto aktivitu jako jinou fyzickou zátěž.

[chooze:article;value:529538]

"Pokud vám lékař doporučuje mírně sportovat, bude pro vás i sex bezpečnou aktivitou. Sex je důležitou součástí života a ani taková událost, jako je srdeční infarkt, by ho neměla úplně vyřadit. Sexem se totiž nejen zlepší vaše fyzická kondice, ale také se vám vrátí důvěra ve vaše vlastní tělo a zdraví," míní experti.

Rizikové faktory

K nejzávažnějším rizikovým faktorům kardiovaskulárních onemocnění patří vysoká hladina LDL-cholesterolu a vysoký krevní tlak. Riziko vzniku infarktu bývá s hypertenzí až dvojnásobně vyšší než u zdravé populace. U pacientů s vysokou hladinou cholesterolu i tlaku pak stoupá dokonce až na osminásobek.

Prevence

Stejně jako u jiných onemocnění platí rovněž u infarktu, že je mnohem lepší mu předcházet. "Je důležité nekouřit a vyhýbat se zakouřeným místnostem, pravidelně cvičit, pomůže každodenní půlhodina svižné chůze, udržovat tělesnou hmotnost, zdravě se stravovat, omezit konzumaci alkoholu, hlídat si krevní tlak a hladinu cholesterolu. Dále je třeba dbát o zdravou hladinu cukru, vyhýbat se stresu, dopřát si dostatečný spánek a chodit na pravidelné lékařské prohlídky," radí Souček.

Vědci zjistili, že časté telefonování může vést k infarktu nebo mrtvici. Více se dozvíte v následující reportáži (9/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.