Seznam dementů. Stropnického petice za ukončení války naráží na kritiku

"Takhle podrobný seznam dementů už tady dlouho nebyl, dík, že jsi to sepsal, jsou tam fakt už všichni!" uvedl na facebooku brněnský zastupitel za hnutí Žít Brno Matěj Hollan.  

Reagoval tím na oznámení bývalého předsedy Zelených Matěje Stropnického, který se pochlubil, že jeho petice Mír a spravedlnost už má 12 tisíc podpisů.

Dokument sklízí kritiku a někteří odpůrci například uvádějí, že v ukrajinském konfliktu by uskutečnění popsaných myšlenek nahrávalo spíše Rusku, protože chce zastavit vyzbrojování Ukrajiny.

[chooze:article;value:489492]

​"Probíhají cvičení, roztáčejí se kola zbrojení, a jakmile se roztočí, bude stokrát těžší válku zastavit. Šetříme, abychom mohli válčit. Odkládáme investice, abychom mohli válčit. Zadlužujeme se, abychom mohli válčit. Válka si postupně podmaňuje všechna rozhodnutí západních vlád i té naší," uvádí mimo jiné text petice.

Podle exministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD) dokument působí dojmem, že na Ukrajině probíhá ruská mírová operace, i když ji rozpoutal vládce Kremlu Vladimir Putin. "Celkově to na mě ale působí, že se spíš pisatelé chtějí zviditelnit. Nevím o jediném konfliktu, který by ukončila petice," říká exministr.

11. února se vůči petici Mír a spravedlnost vymezil sjezd Zelených. Ten vyjádřil podporu Ukrajině napadené Ruskem a distancoval se od aktivit svého bývalého předsedy Matěje Stropnického. Ten už asi dva roky ale ani není členem strany.

[chooze:article;value:489573]

​Politolog Lukáš Jelínek v petici vidí dobrý úmysl. "Snaží se hledat nejrůznější alternativní cesty, jak ukončit válku. Ten způsob komunikace a diskuse okolo vnímám spíše jako nepřímé nahrávání Rusku," upozorňuje politolog.

Proruský vliv ale v aktivitě okolo Stropnického Jelínek nevidí. "Rozhodně tam není vnášen nějak účelově, ale všechno to tak v konečném důsledku vyznívá," doplňuje.

Kdyby podle něj nyní všichni na Ukrajině složili zbraně, tak by z takové situace těžila Moskva. "Ukrajina potřebuje mít kontrolu nad svým územím a nedá se vmanévrovat do situace, že by se části své země vzdala," vysvětluje Jelínek. "Kyjev se musí rozhodovat sám a nikdo nemůže jednat o Ukrajině bez ní," dodává.

 Ukrajina ukázala kamikaze dron. Rusové mají na frontách doposud nejvyšší ztráty:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.