SEZNAM: Nemocnice v Česku omezí provoz! Jednání s Válkem ztroskotala

[chooze:gallery;value:33968]

​Ministerstvo zdravotnictví se stále nedokázalo dohodnout s lékaři a lékařskými odbory ohledně platů zdravotníků. "Počtvrté nám byl představen ten stejný návrh. My jsme opět počtvrté argumentovali tím, že se nám nelíbí, že by se dostal jen k některým lékařům a v některých nemocnicích. A že ve svém důsledku je daleko více rovnostářský v tom, komu by ty peníze přišly nebo nepřišly," nastínil viceprezident ČLK Jan Přáda.

Zdravotníci se proto obrátili na předsedu vlády. "Ministr Válek odmítl jednat s námi. On řekl, že se s námi scházet nebude. Proto jsme dohodli schůzku s premiérem. Měla by se uskutečnit ve čtvrtek kolem poledne," řekl TN.cz Přáda.

[chooze:article;value:530824]

Ten už přitom na pondělní tiskové konferenci uvedl, že resort lékařům další schůzku a diskuzi nenabídl. "V tento moment další jednání s ministerstvem nebudeme plánovat," doplnil Přáda.

Lékaři se ale vzdát neplánují. "Jsme připraveni jednat až do poslední chvíle. Ten režim práce v nemocnicích se změní v pátek. Jsme připraveni na jakákoliv jednání tak, jako jsme si v podstatě určitým způsobem vymohli jednání pondělní, tak jsme připraveni jednat i dál," avizoval předseda ČLK Milan Kubek.

Odborům se mimo jiné nelíbí ani nastavení pracovní doby a časté přesčasy lékařů. V nemocnicích pak dle nich slouží unavení zdravotníci, čímž je ohroženo jejich zdraví i zdraví pacientů.

Od prosince se tak v řadě nemocnic kvůli stávce omezí péče. "Protest může trvat jakkoliv dlouho. To je problém té situace. Tady dlouhodobě zdravotnický systém spoléhá na to, že lékaři se budou pohybovat daleko za hranicí toho, co je normální pro každého jiného pracovníka, a daleko za hranicí toho, co je ilegální," upozornil Přáda s tím, že ve stejném režimu mohou nemocnice fungovat také v lednu.

[chooze:article;value:530485]

Omezení péče v nemocnicích

Přesčasy odmítlo od prosince sloužit podle informací komory více než 6000 lékařů. "Jsme si vědomi toho, že je potřeba zajistit péči 24 hodin denně sedm dní v týdnu. Vzhledem k tomu, že spousta těch lékařů byla převedena do nepřetržitého režimu práce, tak to znamená, že všichni budou využíváni těch 37,5 hodiny týdně na základě toho, jak jim zaměstnavatel rozvrhne pracovní dobu," vysvětlil Přáda.

"Vzhledem k tomu, že předtím od nich bylo očekáváno něco kolem 60 hodin, povede to k tomu, že bude zajištěna prakticky akutní péče, a to i s některými omezeními. A ty plánované věci budou muset být přesunuty na neurčito," uzavřel Přáda.

Lékaři varují před kolapsem. Více se dozvíte v následující reportáži (11/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.