Sezóna chřipek a nachlazení je tu. Prověřené rady, jak neonemocnět

Pro správné fungování imunitního systému je klíčová zdravá strava. Podle Státního zdravotního ústavu (SZÚ) má správná strava dodat energii a všechny živiny v potřebném množství a zároveň minimalizovat rizika daná genetickou dispozicí nebo zátěží životního rizika. V doporučení pro výživu uvádí, že strava by měla být pestrá, porce přiměřené a složené z nutričně hodnotných potravin. Zeleninu pak odborníci doporučují ke každému jídlu.

Co se živin týče, je pro imunitu důležité konzumovat dostatečné množství vitaminu C. Člověk si jej nedokáže ve svém těle vytvořit sám, musí ho tak přijmout ve stravě. "Patří mezi antioxidanty, což znamená, že chrání buňky našeho těla a snižuje riziko vzniku rakoviny či jiného onemocnění," vysvětlují autorky informačního materiálu o vitaminu C pro SZÚ.

[chooze:article;value:491958]

Vitamin C dále pomáhá překonat únavu a vyčerpání, ovlivňuje tvorbu kolagenu, zvyšuje vstřebávání železa, je důležitý pro regeneraci po fyzické námaze a přispívá k tomu, že tělo dobře využívá živiny přijaté stravou. Doporučená denní dávka je 100 miligramů denně. Získat jej můžeme z ovoce a zeleniny, denní dávku pokryje například půlka papriky nebo větší pomeranč.

Nedostatečnou stravu odborníci nedoporučují kompenzovat suplementy, živiny je nejlepší získat prostřednictvím vyvážené stravy. V některých situacích je ale vhodné o zařazení doplňků uvažovat a poradit se o tom s lékařem či nutričním terapeutem, informuje SZÚ.

Pravidelný pohyb

Mezi další tipy, jak posílit imunitní systém a udržet si zdraví, zařadilo Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) pravidelný pohyb. Jeho ideální množství pro jedince se liší podle věku i fyzického stavu. Světová zdravotnická organizace (WHO) doporučuje pro dospělé ve věku 18 až 65 let pohyb alespoň 30 minut střední intenzity pětkrát týdně nebo alespoň 20 až 25 minut pohybové aktivity vysoké intenzity třikrát týdně. 

Dále odborníci doporučují využívat příležitostí k pohybu, které se v každodenním životě objevují přirozeně. Například chodit rychleji, místo výtahu volit schody, chodit více pěšky, jít na procházku se psem, pracovat na zahradě nebo třeba jezdit do práce na kole.

[chooze:article;value:521726]

Návykové látky

CDC dále uvádí, že celkovou péčí o své zdraví pomůžeme i imunitnímu systému. Vyzývá proto populaci ke skončení s kouřením a omezení konzumace alkoholu. Kouření může zvyšovat riziko problémů s imunitním systémem a ovlivňuje například i revmatoidní artritidu. V případě potřeby pomoci s odvykáním je možné kontaktovat bezplatnou Národní linku pro odvykání kouření. 

V případě alkoholu je za rizikové považováno průměrné denní pití více než 20 gramů etanolu (1–2 sklenice) u žen a 40 gramů etanolu (2–4 sklenice) u mužů. Za škodlivé odborníci považují (s vysokým rizikem) průměrné denní pití více než 40 gramů etanolu (2–4 sklenic) denně u žen a 60 gramů etanolu (3–6 sklenic) u mužů. Pití pěti a více sklenic při jedné příležitosti (tzv. nárazové pití) představuje dodatečné riziko. Žádnou dávku alkoholu nelze doporučit jako prospěšnou, uvádí odborníci ve Zprávě o alkoholu v ČR 2021. 

[chooze:article;value:523199]

Dobrý spánek

Neméně důležité je pak dostatečně spát. Dospělý člověk by měl obecně spát 7–8 hodin (některým lidem stačí i méně, nebo naopak potřebují více). Pro dobrý spánek SZÚ doporučuje spát v místnostech s teplotou 16 až 18 stupňů Celsia, maximálně však 21, omezit světlo v místnosti, ve které spíme, minimalizovat rušivé zvuky, nepít kofeinové nápoje šest hodin před spánkem, alkohol čtyři hodiny před, nekouřit před spaním a spát na kvalitní matraci.

[chooze:article;value:481186]

​Pro zlepšení imunity může být dále výhodné se otužovat, začátečníci by s tím však měli začínat pozvolna. Není vhodné pro lidi trpící onemocněním srdce, vysokým krevním tlakem nebo potížemi s plícemi. Mezi babské rady na posílení imunity pak patří konzumace česneku, pití čaje z čerstvého zázvoru nebo užívání nejrůznějších bylinek. 

[chooze:poll;value:4afea24954e2c78411bf2cf88706ff32079279ec]

O očkování na chřipku a posílení imunity mluvil ve Snídani vakcinolog Milan Trojánek (09/2022):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.