Sezona komárů brzy odstartuje. Letos hrozí přemnožení, bojí se odborníci

Komáří sezona by měla naplno odstartovat zhruba v polovině května a trvat má do prvních mrazů, tedy zhruba do poloviny října. A vyhlídky pro letošní rok nejsou zatím nijak příznivé. Odborníci totiž očekávají, že hmyzu bude hodně.

"Očekává se i přemnožení. Je to vždy v etapách, někdy to kulminuje, jindy klesá. Záleží, jestli je v oblasti stojatá voda a jaké jsou teploty. Když jsou vysoké, komárů je více. Pokud je navíc příliš vody a vedro, komáři se přemnoží," vysvětlila TN.cz mluvčí Lesů ČR Eva Jouklová.

[chooze:article;value:501502]

Podle meteorologů vše navíc ovlivní počasí v květnu. "Zřejmě jich bude více díky teplé zimě. Ale hodně se začínají líhnout v květnu. Takže záleží, jaký bude květen. Pokud bude studený, tak by se jich tolik nemuselo vylíhnout. Pokud bude květen teplý a bohatý na srážky, tak jich bude hodně," řekla meteoroložka Dagmar Honsová.

Lesníci ve spolupráci s krajskými hygieniky už začali na jihu Moravy v pátek s postřikem proti komárům. "Očekávané přemnožení komárů v jihomoravských lužních lesích zmírní tekutý a granulovaný přípravek," přiblížila Jouklová. Ten má hubit pouze komáří larvy. "Aplikují ho v oboře Soutok, zaplavené dubnovou povodní, a také v Kančí oboře," doplnila Jouklová.

Preventivní postřik však podle Františka Retticha z Národní referenční laboratoře Státního zdravotního ústavu (SZÚ) neexistuje. "V České republice na dospělé komáry nejsou přípravky, které byly k jejich hubení povolené. Jediná možnost je, že se zlikvidují larvy. To je velmi obtížné," sdělil.

Předpověď pro Česko

Situace v Česku zatím není nijak hrozná. Je patrné, že sezona komárů ještě naplno neodstartovala. Podle předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) bude v sobotu na většině území aktivita klíšťat mírná, ve zbytku země pak nepatrná.

V neděli to vypadá navíc ještě daleko lépe. Prakticky v celém Česku má být aktivita komárů nepatrná, v některých oblastech na jihu Moravy a Čech pak mírná.

Komáři na Slovensku

Do boje s komáry se pustili i na Slovensku, kde už začali v okolí Bratislavy s postřiky. Využili k tomu helikoptéru i drony. "V minulém týdnu se vylila řeka Morava. Začínají se tam vyvíjet larvy komárů. Protože jde o velké a těžko přístupné území, rozhodli jsme se pro zásah helikoptérou," uvedl pro portál Pravda koordinátor regulace komárů z bratislavského magistrátu Michal Stano.

Vědci dokázali získat DNA z komára uvázlého v pryskyřici. Více se dozvíte v následující reportáži:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.