Sezona medvědího česneku přidělává lékařům vrásky. Dvě ženy se otrávily

Jen za poslední týden museli zdravotníci z Kroměřížské nemocnice ošetřovat dvě ženy, které si medvědí česnek s ocúnem spletly a otrávily se. Obě do nemocnice přivezli ve vážném stavu, sdělila nemocnice na svém webu.

Jednu už přemístili na standardní oddělení. Ta druhá ale ještě v pondělí leží na jednotce intenzivní péče. "Požití ocúnu je velmi nebezpečné. U poškozených může dojít až k selhání jater a ledvin či narušení krvetvorby," upozornil primář interního oddělení nemocnice Pavel Třeštík.

Prvním příznakem otravy bývá úporné zvracení a průjem. Pokud omylem sníte ocún, měli byste se co nejdříve vyzvracet, vzít si černé uhlí a zavolat záchranku.

[chooze:article;value:499438]

Lidé si medvědí česnek často kromě ocúnu jesenního pletou s konvalinkou. Hlavním rozdílem je, že tyto dvě květiny po rozmačkání nevonní po česneku. Medvědí česnek má zároveň listy matně zelené a měkké, tenké řapíky a jeho listy rostou jednotlivě ze země. 

Konvalinka má pevné tmavě zelené listy, které rostou v párech či trojicích na stopce. Listy ocúnu jsou úzké kopinaté, nemají řapík, roste jich několik ze stonku a ve středu stonku je zapouzdřené semeno.

Květ medvědího česneku je bílý a roste nahoru, konvalinka má také bílé květy, které ale vypadají jako zvonečky a rostou dolů. Ocún kvete na podzim a má fialové květy.

Hromadná otrava ve vietnamské restauraci:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.