Shnilé ovoce a příliš vysoké marže. Obchodníci dostávají tučné pokuty

Někde nahnilé ovoce, jinde plíseň na zelenině anebo nepoživatelný chléb. To jsme natočili v předcházejících dnech v několika různých obchodech.

V Česku přitom existuje hned několik dozorových orgánů, které potraviny kontrolují. Ročně provedou desetitisíce kontrol a rozdají pokuty za desítky milionů korun. Třeba za prodej shnilé zeleniny a ovoce, tedy prodej nebezpečné potraviny, obchodům hrozí pokuta až do výše 50 milionů korun.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) je hlavním orgánem státního dozoru, a to zejména nad bezpečností, kvalitou a řádným označením potravin. "Inspekce provede ročně přibližně 45 až 50 tisíc kontrolních vstupů a zároveň řeší až 5 000 spotřebitelů ročně. Inspekce ročně ukončí asi 3 000 správních řízení, kde jsou udělovány pokuty. Za loňský rok to bylo něco kolem 100 milionů korun," informoval mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.

[chooze:article;value:494347]

Státní veterinární správa kontroluje nejen chovy zvířat, ale i potraviny živočišného původu, tedy mléko, vajíčka nebo třeba maso. Dozoruje ale i jejich přepravu, skladování a zaměřuje se i na řeznictví a farmářské trhy. "My jsme vybrali přes 27 milionů korun, je tam meziroční nárůst asi o čtvrtinu. Jenom pro vaši představu, kontrol v oblasti potravin jsme měli asi kolem 40 tisíc za loňský rok," poznamenal mluvčí Státní veterinární správy Petr Vorlíček.

Česká obchodní inspekce u zboží kontroluje to, zda sleva je skutečně slevou, nebo to, aby akční zboží bylo i jako akční namarkováno u pokladen. "Za celý rok 2022 Česká obchodní inspekce provedla 3 865 kontrol slev a akčních cen a porušení zákona jsme zjistili v 1 442 případech, což znamená u každé třetí kontroly. Zároveň právní moci nabylo 1 049 pokut v celkové výši přesahující 25 milionů korun," řekl mluvčí České obchodní inspekce Jiří Fröhlich.

Mezi top 10 nejvyššími pokutami, které obchodníci dostali, všechny pozice obsadily velké řetězce. Mají největší obrat i nejvíc prodejen. 

Jenže podle opozice ani mnohamilionové pokuty některým prodejcům v porovnání se zisky zřejmě vrásky nedělají. Podle politiků je tak třeba přitvrdit, a to nejen ve výši pokut, ale i v četnosti kontrol.

[chooze:article;value:494343]

"Je to bohužel smutná vizitka ministerstva zemědělství. Nejsou schopni pohlídat ani elementární kvalitu, mají na to dostatek nástrojů," myslí si místopředseda Sněmovny Karel Havlíček (ANO). "Důslednější kontroly a samozřejmě postihy," nastínil možné kroky.

"Ty nadnárodní řetězce nám posílají druhořadé potraviny, přitom ceny potravin v České republice jsou vyšší než v mnoha jiných zemích," uvedl předseda hnutí SPD Tomio Okamura. 

[chooze:article;value:494190]

Je to až k nevíře, ale vypadá to, že otázka kvalitnějších a levnější potravin nakonec opozici a vládní koalici spojí. Ministerstvo zemědělství totiž sestavuje mezirezortní pracovní skupinu, do které se zapojí hned několik kontrolních orgánů.

"Chceme naplno využít všech zákonných možností, všech dozorových orgánů. Jde o to, abychom v rámci zákonných možností naplno a tvrdě uplatnili všechny možnosti, které máme," vysvětlil ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL).

Podle ministra se do cen některých druhů ovoce, zeleniny nebo dalších potravin promítne i to, že během následujících týdnů začnou čeští farmáři s jarem na pulty dodávat tuzemské výrobky. A také už klesají ceny energií a dalších vstupů.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.