Si odletěl z Moskvy jako vítěz. Rusko tahá za kratší konec provazu

Ostře sledovaná státní návštěva čínského prezidenta Si Ťin-pchinga v Rusku je u konce. Šéf komunistické strany Číny odletěl podle ruské agentury TASS z Moskvy ve středu ráno. I když se spekulovalo, zda schůzka nepřispěje k vyřešení války na Ukrajině, nakonec v tomto ohledu vyjde nejspíš naprázdno.

Závěrečné prohlášení, které vydal ruský vládní deník Rossijskaja gazeta, zmiňuje především společné rusko-čínské projekty prosazované Čínou, jako je třeba nová hedvábná stezka spojující Rusko, Mongolsko a Čínu. Obě země také chtějí více spolupracovat na všech úrovních – od častějšího setkávání čelných představitelů a vědců přes spolupráci v průmyslu a energetice až po vzájemnou kooperaci knihoven.

Výrazně se pak obě země vymezily proti Západu. "Žádná 'vyšší demokracie' neexistuje. Oba státy se staví proti tomu, aby jeden stát vnucoval své hodnoty jiným státům, kreslil ideologické linie, vytvářel falešný narativ o tzv. konfrontaci mezi demokraciemi a autokraciemi a využíval demokracii a svobodu jako záminku a politický nástroj k vyvíjení tlaku na jiné státy," píše se v prohlášení.

[chooze:article;value:495976]

Čína i Rusko ale odmítají, že by "nová éra ve spolupráci" měla obranný charakter. Přesto se hned na několika místech zmiňuje posilování vzájemné bezpečnosti. Země si mají například "poskytovat rozhodnou vzájemnou podporu při vzájemné ochraně základních zájmů, především suverenity, územní celistvosti, bezpečnosti a rozvoje". Plánují také společná vojenská cvičení.

V souvislosti s válkou na Ukrajině jsou pak zajímavé proklamace, že "osudy národů všech zemí jsou propojeny, žádný stát by neměl zajišťovat svou bezpečnost na úkor bezpečnosti jiných států" a že se obě země "domnívají, že je třeba respektovat cíle a zásady Charty OSN a respektovat mezinárodní právo".

"Ruská strana kladně hodnotí objektivní a nezaujatý postoj čínské strany k ukrajinské otázce. Strany se staví proti tomu, aby kterékoliv státy a jejich bloky za účelem získání vojenských, politických a jiných výhod poškozovaly legitimní zájmy jiných zemí v oblasti bezpečnosti," píše se totiž dále v dokumentu. "Pro vyřešení ukrajinské krize je nutné respektovat oprávněné obavy všech zemí v oblasti bezpečnosti," shodli se také prezidenti.

Obě země se také zavázaly k boji proti globálnímu oteplování a dodržování Pařížské dohody.

[chooze:article;value:495904]

Podle českého politického geografa Michaela Romancova je jasným vítězem setkání Si Ťin-pching. "Žádný specifický ruský požadavek není zmíněn. Rozhodně ne jako společná priorita. Otázkou je, co za to Putin dostane," napsal dále na twitteru.

Podobně to vidí také Michal Parízek z Katedry mezinárodních vztahů Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy. Dodává ale, že přesná interpretace usnesení není úplně snadná a její skutečný význam se teprve ukáže.

"Pro Ruskou federaci je nyní Čína zcela klíčovým partnerem jak ekonomicky, tak politicky. Snaží se proto k sobě Čínu v očích světa připoutat v rodícím se explicitně protizápadním bloku. Číně sice ruský konflikt se Západem do značné míry vyhovuje, ale nemá potřebu slibovat Rusku kromě deklarované velmocenské exkluzivity vztahů nic konkrétního," okomentoval pro TN.cz prohlášení.

"Ve vzájemném vztahu tahá Rusko za výrazně kratší konec provazu než Čína. Čína tak sice Rusko podporuje, ale ke konkrétním hmatatelným závazkům ji nic nenutí," doplnil Parízek s tím, že jde o dlouhodobější trendy ve vztazích mezi oběma zeměmi.

Velmi podobně setkání státníků hodnotí také Institut pro studium války. "Putinovi se pravděpodobně nepodařilo dojednat ten druh partnerství, které potřebuje a po kterém touží. Si Ťin-pching tak opouští Moskvu s dohodami, které jsou nejspíš jednostrannější, než Putin původně zamýšlel," píše na svých stránkách.

[chooze:gallery;value:30855]

Putin na schůzce s čínským prezidentem nezůstal v klidu. Klepal se jako ratlík:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.