Sicilská sopka Etna se probudila. Lávu chrlí stovky metrů vysoko

[chooze:gallery;value:33835]

​Sicilská sopka Etna v noci na pondělí předvedla ohromující, i když nebezpečné divadlo. Do vzduchu začala chrlit množství lávy. "Od nedělního odpoledne byla na vrcholu Etny pozorována silná sopečná aktivita. Sopečný oblak přitom dosahuje zatím přesně neurčené výšky. Z toho důvodu Národní ústav geofyziky a vulkanologie v Katánii vydal varování pro letecký provoz," uvádí zpravodajský portál Rai.

Podle italské pobočky televize Sky metá sopka kusy lávy asi kilometr vysoko, tedy do výšky přibližně 4 500 metrů nad mořem. Sopečný popel pak míří směrem nad východ až jihovýchod, tedy nad Středozemní moře. Důležité letiště v Katánii, které je jižně od sopky, je tak stále v provozu. V některých městech na východním pobřeží Sicílie ale padá sopečný popel.

Sopka letos není aktivní poprvé. Lávu podobným způsobem a ze stejného místa, tedy z jihovýchodního kráteru, chrlila už v srpnu.

[chooze:article;value:529000]

Na sopečnou erupci se připravují také na Islandu. Kvůli silným otřesům tamní vulkanologové předpovídají sopečnou aktivitu na jihozápadním poloostrově Reykjanes. Podle agentury Reuters nařídila islandská vláda evakuaci tamního rybářského městečka Grindavik s asi 3 000 obyvateli.

Etna byla aktivní taky v květnu (5/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.