Signály z vesmíru nadchly vědce. Může jít o planetu vhodnou pro život

"Zachytili jsme prvotní výboj a vypadalo to nádherně. Když jsme to pak uviděli znovu, tak to vypadalo, že jsme na něco kápli," prohlásil podle portálu New York Post americký výzkumník Sebastian Pineda.

Sebastian Pineda z Coloradské univerzity a Jacqueline Villadsenová z Bucknelovy univerzity publikovali v časopise Nature Astronomy článek, ve kterém rozebírají nález planety YZ Ceti pomocí zachycených rádiových vln, jež by mohla hostit život. YZ Ceti je od Země vzdálená asi 12 světelných let.

[chooze:article;value:498207]

​Po úvodním zachycení vln pokračovali v jejich výzkumu. Podle jejich mínění to, že planeta odráží rádiové vlny od hvězdy, kterou obíhá, ukazuje na to, že má pravděpodobně vlastní magnetické pole, a tudíž i magnetosféru.

Magnetosféra je jedním ze základních požadavků na to, aby na planetě mohl být život. Chrání planetu před kosmickou a sluneční radiací.

Jelikož ale není možné vidět planetu YZ Ceti přímo, tak je otázkou, zda skutečně magnetosféru má. Objevení planety a výzkum jejího magnetického pole může mít přínos pro další zkoumání vesmíru.

Úspěšný konec vesmírné mise. Posádka Crew Dragon přistála u břehů Floridy (3/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.