Šikana na školách: Česko je na tom nejhůře v Evropě

Celkem 81 procent českých žáků na druhém stupni základních škol bylo u toho, když někdo někomu ve třídě ubližoval, ať už slovně nebo fyzicky.

Podle průzkumů se v Česku setkalo s nějakou formou šikany 30 procent patnáctiletých. Například ve Velké Británii to bylo 27 procent, v Rakousku přes 23 procent a ve Finsku to bylo necelých 18 procent.

"Šikana na českých školách je poměrně velký problém. Vlastně většina dospívajících, kteří dochází k nám do dětského stacionáře si nějakou formou šikany už prošla," řekla TV Nova vedoucí terapeutických skupin v Centru duševního zdraví Tereza Příhodová.

[chooze:article;value:558375]

​Podle odborníků je často těžké rozeznat, kdy se o šikanu jedná. "My, když se něco děje, tak hned řekneme slovo šikana. Ale on ten základ je určité násilí. Ty zárodky necháváme stranou, nebo je řešíme hodně verbálně. Čím menší to dítě je, tak tím víc je řiditelné zvnějšku. To znamená že představa, že tříleté dítě má zakódovaný veškerý morální kodex, je hloupost," uvedl dětský psycholog Václav Mertin.

Forem šikany je několik. Ve školním prostředí se děti setkávají jak s fyzickou, tak s verbální šikanou nebo kyberšikanou. Konkrétně kyberšikana se podle Příhodové objevuje mnohem častěji. "Ta šikana nezačíná a nekončí tím, že odejdou ze školy, ale vlastně trvá celý den," dodala.

"Je věcí školství, aby se této problematice, a teď nemyslím problematiku šikany, ale problematiku vztahů mezi dětmi, problematiku přátelských vztahů a kooperace, mnohem více věnovalo, než to dělá dosud," doplnil psycholog. České školy mají ale podle odborníků velké rezervy v tom, jak takovým situacím předcházet nebo jak je řešit.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.