Síkela bude eurokomisařem pro mezinárodní partnerství

Von der Leyenová oznámila v úterý jména nových eurokomisařů. Ministr Jozef Síkela v nové Evropské komisi zaujme post komisaře pro mezinárodní partnerství.

V poslední době se spekulovalo, že by měl šéf resortu průmyslu a obchodu obsadit křeslo komisaře pro obchod nebo energetiku. Česká vláda mluvila o tom, že chce získat silné ekonomické portfolio. Předpoklady se ale nenaplnily.

[chooze:article;value:572292]

"Každý člen mého týmu přinese své vlastní zkušenosti a pohledy na Evropu. Společně budeme tvořit jeden tým, který bude usilovat o jeden společný cíl. Učinit Evropu silnější," uvedla k výběru Ursula von der Leyenová na síti X.

"Povede důležitou práci na našem velkém investičním programu Global Gateway na budování infrastruktury v zahraničí. Zajistí, že vytvoříme vzájemně výhodná partnerství, která budou silně zaměřená na budoucnost," řekla Leyenová k výběru postu pro Síkelu.

[chooze:article;value:567624]

"Mým cílem bylo získat pro Česko silné ekonomické portfolio a vzhledem k tomu, že Mezinárodní partnerství má opravdu významný rozpočet i největší Generální ředitelství v celé Evropské komisi, věřím tomu, že se mi podaří zajistit, aby toto portfolio významné opravdu bylo," komentoval na X Síkela.

Podle premiéra Petra Fialy (ODS) se naplnil i požadavek na získání silného ekonomického portfolia. "Bude spravovat největší rozpočet, který kdy měl český komisař na starosti, bude rozhodovat o investicích v programu Global Gateway ve výši až 300 mld. eur a bude mít pod sebou jedno z největších generálních ředitelství v celé Komisi," napsal na X premiér.

[chooze:article;value:571058]

Pozici eurokomisaře pro obchod a ekonomickou bezpečnost obsadil dosavadní místopředseda komise Maroš Šefkovič (za SMER). Energetikou se bude zabývat dánský sociální demokrat a ministr pro rozvojovou spolupráci a globální politiku v oblasti klimatu Dan Jorgensen.

Včetně Leyenové zasedne v nové komisi 11 žen. Mužů v ní bude 16. Předsedkyně měla na členské státy požadavek, aby nominovaly dva kandidáty, muže a ženu. Většina z nich, včetně České republiky, ho ale ignorovala.

Poslanecký výbor v srpnu schválil Síkelu jako kandidáta na eurokomisaře:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.