Síkela jednal o jaderné energii a stavbě reaktorů. Letošek bude průlomový, tvrdí

Francouzská společnost EDF je jednou ze tří společností přihlášených do tendru na dostavbu jaderných bloků v elektrárně Dukovany. "Moje návštěva v Praze má za cíl posílit partnerství obou zemí ve všech sektorech jaderné energetiky. Věříme, že jaderná energetika je bezpečný a kontrolovatelný zdroj energie, který zajišťuje naši nezávislost a suverenitu," uvedla francouzská ministryně Agnès Pannier-Runacherová.

ČEZ má o tom, kdo bude nový reaktor a následně možná i další tři stavět, rozhodnout na začátku letošního roku. Výběr pak bude muset ještě finálně schválit vláda.

[chooze:article;value:527651]

"Od letošního roku si slibujeme, že bude v oblasti jaderné energie pro Českou republiku průlomový. Jsme uprostřed tendru na dostavbu reaktoru v Dukovanech a rozhodujeme o možné výstavbě dalších reaktorů,“ nastínil ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela.

Kromě Francouzů jsou do tendru na Dukovany přihlášeny i další dvě společnosti, a to americký Westinghouse a jihokorejská Korea Hydro & Nuclear Power. Výstavba by se v Dukovanech měla rozběhnout v roce 2029, hotovo by mělo být v roce 2036.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.