Síkela k plynu: Zimu jsme zvládli, vyhráno ale nemáme. Chystá se revoluční změna

Loni, když vrcholila energetická krize, to vypadalo, že v zimě bude nejen Česko čelit nedostatku plynu. Připravovaly se postupy v případě kritického scénáře, který ale nakonec nenastal. "Nyní už můžeme s jistotou říct, že jsme to zvládli," prohlásil ministr vnitra Vít Rakušan. Díky zodpovědnosti českých občanů a opatřením vlády se podle něj Česká republika dostává z energetické závislosti na Rusku.

To potvrzuje i ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela, podle kterého jsou aktuální zásoby plynu dokonce na rekordní úrovni. "Cena jedné MWh je o třetinu nižší než loni touhle dobou. Včera (v pondělí, pozn. red.) se dostala na nejnižší částku od loňského roku. Nikdo z nás si neuměl představit, že situace s plynem na konci zimy bude tak dobrá," řekl.

[chooze:article;value:494464]

​Letos z Ruska navíc do Česka nepřitekl ani kubík plynu. Výhled na příští zimu je tak optimistický. Stále ale podle Síkely nemáme vyhráno. Mezi důvody je nevyzpytatelnost Ruska, čínská ekonomická aktivita nebo klimatické změny. "Energetická bezpečnost ČR je zásadní výzvou, která nás čeká v dalších letech," potvrdil Rakušan.

Strategická koncepce

Ministerstvo průmyslu a obchodu proto v současné době pracuje na nové koncepci, kterou v nejbližší době představí. "Jde o jeden z nejstrategičtějších dokumentů, se kterým vláda zatím přijde. Zajistí, že už nikdy se nebudeme muset dívat na východ a zbavíme se energetické závislosti," vyzdvihl práci svých kolegů Rakušan.

[chooze:article;value:495261]

​Součástí koncepce je podle Síkely například nutnost snížit energetickou náročnost firem, která je v současných číslech neudržitelná. K tomu budou sloužit mimo jiné dotační výzvy, ale také podpora a rozvoj obnovitelných zdrojů energie, ve kterých Česko za Evropou zaostává. Podpory by se měla dočkat i jaderná energetika, která je zásadní.

Nová koncepce zahrnuje i chystanou revoluční změnu, kterou je podle Rakušana tzv. komunitní energetika. "V rámci obcí, ale také komunit tvořených jednotlivci, bude možné sdílet energii vyrobenou z obnovitelných zdrojů," vysvětlil ministr vnitra její princip. Síkela přislíbil, že novelu zákona představí vládě příští týden.

Evropská komise přišla s návrhem pevně stanovené ceny energií:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.