Síkela řešil situaci okolo Liberty. Zaměstnanci hutě zůstanou do ledna doma

Schůzka vedení Liberty Ostrava s ministrem průmyslu a obchodu Jozefem Síkelou skončila krátce po šesté hodině večer. Manažeři hutě měli představit plán, jak vyřešit finanční problémy firmy. "Dostalo se nám ujištění, že ukončení provozu huti Liberty není nevratné, nehrozí žádné ekonomické škody. Požádali jsme také o doložení, že má dohodu o vstupu významného investora," uvedl Síkela.

Většina zaměstnanců Liberty Ostrava ve středu přicházela na možná poslední směnu do hutě s utrápeným výrazem ve tvářích. Vedení hutě oficiálně oznámilo odborářům, jak to bude v dalších dnech se zaměstnanci. "Od pátku budou zaměstnanci na sto procentech doma," sdělil předseda Evropské rady zaměstnanců Liberty David Verner.

Energetici z firmy Tameh Czech, kterou soud poslal do úpadku, ve středu spalovali poslední uhlí. Kvůli dvěma miliardám korun, který jim údajně dluží Liberty Ostrava, nemají peníze na další. Během večera proto začnou odpojovat huť od energií.

[chooze:article;value:533842]

"Ve čtvrtek odpoledne budou přerušeny veškeré dodávky energií, tak jak bylo domluveno v pátek s představiteli vlády," řekl mluvčí Tameh Czech Patrik Schober.

Kvůli odstávce kotlů v Tamehu bude v huti nedostatek tepla a teplé vody. Také proto zaměstnanci zůstanou doma. "Lidé například na dispečinku nebo lidé, kteří mají na starosti plynové bilance, musí na provozech zůstat, aby byl zajištěn bezpečnostní chod továrny," prohlásil předseda odborové organizace ocelárny Liberty Ostrava Roman Bečica.

Kromě zaměstnanců Liberty Ostrava zůstane do začátku ledna doma také většina z 325 zaměstnanců firmy Tameh Czech. Co bude pak, zatím nechce nikdo ani odhadovat. Podle odborářů bude hlavně záležet na tom, jak rychle se spolu domluví vedení Liberty Ostrava a Tamehu.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.