Síkelovo dědictví. Nákup plynovodů nejspíš přinese lidem dražší plyn

Posílení energetické bezpečnosti Česka. Tím ministr Jozef Síkela argumentoval při koupi sítě plynovodů NET4GAS před vládními kolegy.

"Společnost NET4GAS má nenahraditelný význam pro energetickou bezpečnost Česka, protože veškerý plyn, který spotřebovávají české domácnosti a firmy, proudí do země právě plynovody vlastněnými touto firmou. Bezpečnost dodávek plynu pro české domácnosti a firmy je tedy podmíněna stabilitou firmy NET4GAS," nechal se slyšet mluvčí ministerstva Vojtěch Srnka.

Jenže podle odborníků teď Češi doplatí na to, že v plynovodech proudí jen minimum plynu. "Ta společnost byla obrovsky zisková do jisté doby, protože Česká republika byla tranzitní zemí pro přepravu plynu. Ruský plyn šel přes nás do západní Evropy. Jenže když se Jozef Síkela pustil do toho nákupu, tak ten plyn už netekl," vysvětluje ekonomka Lenka Zlámalová.

[chooze:article;value:569906]

Údržbu potrubí a přepravu plynu tak teď dotují české domácnosti. Do nově nabytých plynovodů státu se teď, dle návrhu metodiky Energetického regulačního úřadu, má navíc investovat.

"Konkrétně u přepravní soustavy se předpokládá, že se investice budou pohybovat kolem stovek milionů korun ročně. Co se týče úhrady realizovaných investic, ty se propisují do regulovaných plateb," upozorňuje pak mluvčí úřadu Michal Kebort. "Když to úplně zjednoduším, na provoz toho plynovodu se teď musíme složit jako zákazníci," dodává Zlámalová.

[chooze:article;value:572309]

Zdražení by ale nemělo být nijak drastické. "Regulovaná část v našich fakturách pořád ještě tvoří výraznou menšinu, zhruba čtvrtinu ceny. I když procentuálně bude navýšení poplatků výrazné, tak v absolutních částkách se bude jednat nejspíše o desetikoruny," myslí si expert na energetiku z Asociace nezávislých dodavatelů energií Jiří Gavor.

Proti návrhu metodiky cenové regulace do roku 2030, která má mít za následek zvýšení ceny plynu, se lze ohradit. Připomínku na ERÚ prý může podat kdokoliv.

O kolik plyn nakonec zdraží, má být jasné do konce února příštího roku. Česko má ve srovnání s jinými státy Evropské unie podle Eurostatu jedny z nejvyšších cen plynu.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.