Šílenec řádil v Aucklandu. Střílel do lidí kousek od fotbalového mistrovství

[chooze:gallery;value:32461]

​Hrůzný čin se odehrál ve čtvrtek ráno v novozélandském městě Auckland. Krátce po sedmé hodině tamního času tam útočil střelec. Muž vyzbrojený brokovnicí během svého řádění zavraždil dva lidi a dalších šest zranil, píše portál Guardian.

Na místo střelby v centru města vyslala policie několik jednotek. Střelec se ukrýval v rozestavěné budově na Queen Street, kde pracoval. Policie jej při přestřelce zastihla ve výtahové šachtě. Obklíčený útočník postřelil jednoho ze zasahujících policistů. Ti palbu opětovali. Vážně zraněnému střelci už nebylo možné pomoci a na místě zemřel.

[chooze:article;value:511749]

Útočníkem měl být údajně 24letý muž, který měl již dříve problémy se zákonem, kvůli kterým dostal domácí vězení. Mohl tak pouze navštěvovat staveniště z pracovních důvodů. "Tento jedinec byl nám především pro minulé přečiny spojené s domácím násilím. Nic však nenasvědčovalo, že by mohl být takto velkým rizikem. Zbrojní průkaz ani legálně drženou zbraň neměl," řekl podle CNN policejní komisař Andrew Coster.

Útok mohl mít mnohem závažnější následky. Jen kousek od místa, kde se střílelo, se konal úvodní ceremoniál Ženského světového poháru ve fotbale. Řádění střelce však na mistrovství nemělo vliv a krátce po zneškodnění střelce začal první zápas.

Na Novém Zélandu jsou podobné incidenty poměrně vzácné. Posledním velkým útokem byl v roce 2019 masakr ve dvou mešitách ve městě Christchurch. Útočník vyzbrojený brokovnicí a třemi puškami, z toho jednou poloautomatickou, povraždil 51 lidí a dalších 40 zranil. Tragédie vedla ke zpřísnění novozélandských zákonů o držení zbraní.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.