Šílenost na silnici: Žena za volantem kojila dítě. Psychopatka, nadávají jí

Naprosto nečekaný pohled se naskytl panu Jakubovi ve čtvrtek na silnici ve Frýdku-Místku. Všiml si totiž auta, jehož jízda nebyla úplně plynulá. Auto se prý pomalu rozjíždělo na zelenou a jezdilo ze strany na stranu.

Řidič se proto rozhodl zajet blíže, aby zjistil, co se děje. Za volantem měla sedět žena, která během jízdy zřejmě kojila své dítě. "Jakmile jsem viděl, že ženská za volantem kojí a při tom řídí, tak mě to šokovalo a žena to hned začala natáčet," popsal pan Jakub a video sdílel na facebooku.

"Řidička si asi neuvědomuje, co by se mohlo stát, když by do ní někdo jen ťuknul a vystřelil by airbag z volantu," napsal šokovaný Jakub. "Já sám jsem otec dvou děti a pro takové neohleduplné chování rodičů nemám absolutně žádné pochopení," dodal.

[chooze:article;value:526231]

​Video rozdělilo společnost

Záběry nenechaly chladnými ani další lidi. Mezitím, co někteří ženu odsoudili, jiní nerozumí tomu, proč muž video vůbec zveřejňuje. Na sociálních sítích se tak mezi nimi rozhořela ostrá debata.

"Nevím, co je to za blbou módu hned všechno natáčet a ještě zveřejňovat. Vám je po tom houby," napsala jedna z uživatelek. "Ona je kojící matka, která to zvládá i při řízení auta. Dítě je klidné a v řízení jí to nijak nevadí. Nikomu neškodí. Ale autor příspěvku je jen bonzák, který ji točí už s úmyslem ji poškodit," napsala další.

Většina se ale podivuje spíše nad chováním ženy. "Tak to je masakr," okomentoval jeden z uživatelů. "Nemám slov. To není matka, ale psychopat," přidal další. "Je to normální magor," dodal jiný. Někteří se pak shodují i na tom, že by ženě mělo být odebráno řidičské oprávnění.

[chooze:article;value:526088]

​Žena měla řídit firemní automobil

Komentujícím neuniklo ani to, že řidička seděla za volantem firemního auta. K realitní společnosti, které automobil patří, se tak video brzy dostalo také. Redakce TN.cz společnost kontaktovala. Ta ale vzhledem k citlivosti tématu odmítá poskytnout více informací. 

"Celá záležitost nás velice mrzí, především z lidského hlediska, a nejen z důvodu, že auto nese naši značku. Situací se již zabýváme. Jménem Realitní kanceláře STING se omlouváme," sdělila mluvčí Adéla Hybler Majerová.

Lidé ale společnost omlouvají. "Myslím, že vy se za nic omlouvat nemusíte," napsala jedna z uživatelek. "Jde hlavně o to, aby tato žena začala přemýšlet jako máma, na tu chvíli jde přece zastavit bokem v bezpečí," dodala. 

[chooze:article;value:525939]

Policie o případu nevěděla

Zeptali jsme se i policie, jestli se případem zabývá. "O možném případu jsme se dozvěděli v pátek odpoledne od reportérky televize Nova, která nám zaslala odkaz na video na sociální síti. Z videozáznamu však nelze zcela přesně určit, kdy a kde byl natočen," řekl mluvčí moravskoslezské policie René Černohorský. 

Incident mají prošetřit policisté z dopravního inspektorátu ve Frýdku-Místku. Podle Černohorského policisté prozkoumají video a kontaktují jeho autora, aby poskytl bližší informace.

Zároveň se prý pokusí zjistit, kdo je majitelem auta, a vyzvou ho, aby danou situaci vysvětlil. V potaz totiž berou i možnost, že okolnosti byly jiné, než to může na videu vypadat. "Zda se osoba řídící předmětný automobil dopustila nějakého protiprávního jednání či chování, je předmětem dalšího prošetřování a prověřování," dodal mluvčí. O konkrétním možném trestu tak zatím mluvit nelze. 

[chooze:article;value:525500]

​Ženě hrozí pokuta a čtyři body

Podle dopravního experta Romana Budského hrozí ženě v případě prokázání viny pokuta ve výši 2 500 korun a čtyři body. Podle zákona totiž dítě do 36 kilogramů a 150 centimetrů musí být přepravováno v náležité autosedačce. V tomto případě ale šlo o "extrémně nebezpečnou přepravu dítěte". Sebemenší prudší pohyb by totiž podle Budského mohl pro dítě znamenat vážné zranění.

"Dítě, které není přepravováno v náležité autosedačce, čelí riziku smrtelného zranění až sedminásobně vyššímu, než když je všechno podle zákona. U takhle malého dítěte by zranění nastalo velmi jednoduše," uvádí. Nikdo, kdo si sedne za volant, si totiž podle něj nepřipustí, že se setká se situací, kdy bude muset prudce brzdit či reagovat. "A když přepravujete to dítě takto, máte tendenci udělat všechno pro to, abyste ho ochránili. Reakce řidiče nebude tak náležitě důsledná, než když má ruce volné," říká. 

"Tohle bylo velice hloupé," dodává. Otázkou navíc zůstává i to, co ženu k takovému chování vedlo. "Jestli opravdu kojila, nebo jestli to bylo ze zoufalství, protože neměla autosedačku, tak si to dítě vzala k sobě," říká. Tak jako tak, takoví lidé za volant podle Budského nepatří. "Někdo by jí měl vysvětlit, co všechno se mohlo stát, a že pokud ona i dítě jízdu přežily ve zdraví, že to byla opravdu jen náhoda," dodává.

Ačkoliv počet dětí, které každoročně zemřou na silnici, je v řádu jednotek, většina z nich umírá právě v autě. Mnohdy se navíc jedná právě o situace, které nesplňovaly předpisy, například právě to, že dítě nebylo v sedačce. "Děti ohrozí v silničním provozu hlavně ten, kdo je přepravuje v autě. A tohle byl typický příklad," uzavírá Budský.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.