Sílící útoky Hizballáhu mohou vyvolat vážnou eskalaci konfliktu, varuje Izrael

"Rostoucí agrese Hizballáhu nás přivádí na pokraj toho, co by mohlo být širší eskalací, která by mohla mít zničující důsledky pro Libanon a celý region," citoval deník Times of Israel z prohlášení mluvčího izraelské armády (IDF) kontradmirála Daniela Hagariho.

Svým prohlášením Hagari reagoval na stupňující se raketové útoky Hizballáhu, které zejména na severu Izraele způsobily rozsáhlé požáry. Izrael na ně minulý týden odpověděl likvidací velitele Taleba Abdulláha, který byl nejvyšším představitelem Hizballáhu zabitým v bojích. Hizballáh v odvetném kroku odpověděl bezprecedentním raketovým ostřelováním severní části židovského státu.

[chooze:article;value:559793]

List The Jerusalem Post s odkazem na vyjádření mluvčího IDF uvedl, že Hizballáh od 7. října odpálil na Izrael více než 5 000 raket, protitankových střel a výbušných bezpilotních letounů. "Hizballáh ohrožuje budoucnost Libanonu, neboť chce být štítem pro Hamás. Štítem pro teroristy Hamásu, kteří během masakru 7. října vraždili staré lidi, znásilňovali ženy, pálili děti a unášeli Židy, muslimy a křesťany," řekl dále Hagari ve svém projevu.

https://x.com/IDF/status/1802427765007765750

Dva představitelé OSN v Libanonu v neděli varovali, že existuje "velmi reálné" riziko, že chybný odhad situace podél jižní hranice Libanonu by mohl vyvolat širší konflikt. Zvláštní koordinátorka OSN pro Libanon Jeanine Hennis-Plasschaertová a velitel mírových sil OSN v Libanonu Aroldo Lazaro ve svém prohlášení uvedli, že jsou eskalací na libanonské hranici "hluboce znepokojeni".

Stanice CBS News uvedla, že mezi americkými představiteli rostou obavy, že by po osmi měsících přeshraničního ostřelování mohla vypuknout totální válka, protože Hizballáh začal v říjnu útočit na Izrael v rámci podpory Hamásu v Gaze. V souvislosti s obavami USA v pátek zpravodajský web Axios informoval, že v pondělí přijede do Izraele Amos Hochstein, vysoký poradce amerického prezidenta Joea Bidena, aby se pokusil eskalaci zastavit.

Vzhledem k tomu, že Hizballáh odmítá dodržovat rezoluci Rady bezpečnosti OSN č. 1701, která ukončila druhou libanonskou válku a nařídila teroristické skupině, aby se stáhla z pozic severně od řeky Litani, Hagari uvedl, že "kvůli vojenské infrastruktuře Hizballáhu a palbě na Izrael z oblasti jižně od řeky Litani v jižním Libanonu a kvůli neschopnosti Libanonu prosadit vůči Hizballáhu rezoluci č. 1701 přijme Izrael nezbytná opatření na ochranu svých civilistů, dokud nebude obnovena bezpečnost podél naší hranice s Libanonem."

Hagari varoval, že Izrael tak či onak zajistí bezpečný a jistý návrat Izraelců do jejich domovů v severním Izraeli a nebude o tom vyjednávat.

Hamás zahájil masivní raketový útok na Izrael. Je to pomsta, vzkazuje (5/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.