Silná koruna zlevnila vánoční nákupy. Má více výhod, upozornil ekonom

Češi žijící u hranic s Německem si teď za stejnou částku mohou koupit víc. A vzhledem k příznivým německým cenám mohou i slušně ušetřit. "Skoro všechno tam už kupujeme," prozradili.

Například sprchový gel koupíte v Německu za 65 centů, tedy přibližně za 15 korun. V Čechách stojí o 5 korun víc. Za 250 gramů dětského příkrmu zaplatíte přibližně 42 korun. V Čechách stojí stejné balení 75 korun. Za tisíc korun, tedy aktuálně 41 eur, si v Německé drogerii pořídíte i deset položek. A oproti české drogerii jsme navíc ušetřili 329 korun.

Ještě v první polovině tohoto roku bychom si kvůli slabé koruně mohli pořídit o dvě položky méně. Silná koruna má pro Čechy i další výhody. "Pokud si chtějí koupit třeba automobil v zahraničí nebo nakupují na zahraničních e-shopech, tak tyto nákupy jsou pro Čechy levnější," vysvětlil ekonom Petr Studnička.

[chooze:article;value:480384]

Česká měna prudce oslabila, když Rusko zahájilo invazi na Ukrajinu. Nyní ale její hodnota roste a je nejvyšší za posledních 11 let. "Česká národní banka pravděpodobně neintervenuje na trhu. To znamená, že to může být jeden z nástrojů boje s inflací, což může svědčit o tom, že by se mohlo ekonomice postupně dařit lépe a inflace by mohla klesat," myslí si Studnička.

Euro můžeme aktuálně nakoupit za 24,60 koruny. Pokud si tedy vyměníme tisíc korun, dostaneme v tuto chvíli 41 eur. Ještě na přelomu února a března tohoto roku bychom ale dostali o dvě eura méně.

Silná koruna má pozitivní vliv také na ceny energií a pohonných hmot, s nimiž se obchoduje v eurech a amerických dolarech. Vůči americké měně si koruna drží nejsilnější pozici od dubna letošního roku.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.