Silná koruna znamená levnější nákupy v Polsku. Nejvíc se vyplatí u dražšího zboží

Nakupovat do Polska se vydal i reportér TV Nova. Například malířskou barvu tam koupil v přepočtu za 300 korun. V Česku stojí téměř třikrát tolik. Sprchový kout vás u sousedů vyjde v přepočtu na necelých 2,5 tisíce korun. Pokojové dveře začínají na cenovce v přepočtu 900 korun.

"Aktuálně se kurz pohybuje na úrovni 4 koruny a 96 haléřů. Jedná se tak o nejsilnější kurz koruny, a to samozřejmě výrazně zlevňuje nákupy v zahraničí," vysvětluje ekonom Štěpán Křeček. Ještě nikdy polský zlotý nestál méně než pět korun. V roce 2001 jsme za něj platili přes 10 korun. Od té doby jeho kurz klesá.

Lidem se teď vyplatí hlavně dražší nákupy. "Velice atraktivní začínají být produkty, jako je elektronika a vybavení domácnosti, nábytek, případně vybavení na zahradu, stavební materiály a další," jmenuje Křeček.

[chooze:article;value:487522]

​Například set pěti prémiových spotřebičů německé výroby by v Česku stál ke sto tisícům, v Polsku při dnešním kurzu vychází na necelých 63 tisíc korun. Doprava vyjde na zhruba 1 500 korun.

A vyplatí se i objednání řemeslníků. "Nechávali jsme si v Polsku dělat obývákovou stěnu. Vyšla nás na 50 tisíc. Ta cena zahrnuje montáž a dopravu. U nás by vyšla na 100 tisíc," pochvaluje si paní Sylvie z Prahy.

Podle ekonomů je dlouhodobější výhled na kurz zlotého stále velmi příznivý.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.