Silná rána a spousta krve: Trajekt s cestujícími u Tenerife narazil do vorvaně

Biolog Amanhuy Duque Hernández byl v pondělí odpoledne na palubě trajektu společnosti Fred Olsen Express mířícího z kanárského ostrova Gran Canaria na Tenerife. Zhruba 20 minut před připlutím do přístavu v Santa Cruz de Tenerife lodí otřásl tvrdý náraz. "Fotil jsem různé ptáky a kytovce, když jsem ucítil silnou ránu," řekl v rozhovoru pro Televisión Canaria

Vzápětí upnul zrak k zadní části lodi. "Ve vodě za trajektem jsem viděl krvavou skvrnu a dospělého vorvaně, který se v bolestech plácal na hladině," pokračoval v popisu události a dodal, že to pro něj byl velmi emotivní zážitek, protože má na tato zvířata silnou vazbu. 

[chooze:article;value:508656]

​Úřady sice úmrtí kytovce nepotvrdily, podle Hernándeze ale s největší pravděpodobností nepřežil. Určil alespoň přesné místo srážky, aby svým kolegům pomohl při pátrání po těle kvůli pitvě. 

Lodě představují pro vorvaně a kytovce obecně velké nebezpečí. A Kanárské ostrovy jsou, jak upozorňuje internetový deník Canarian Weekly, místem s největším počtem kolizí plavidel s vorvani na světě. Za posledních dvacet let tam lodě srazily asi osmdesát kytovců, přičemž většinou se jednalo právě o vorvaně. 

V souvislosti s tím Hernández zdůraznil riziko rychlé plavby. "Čím vyšší je rychlost lodi, tím nižší je schopnost vorvaňů včas zareagovat," vysvětlil. Podle něj i dalších odborníků by snížení rychlosti pomohlo zabránit fatálním kolizím.

[chooze:article;value:474984]

​Není to vina jen dopravních společností, Hernández ze současné situace viní i vládu Kanárských ostrovů. "Odmítá regulovat rychlost těchto lodí," objasnil. 

Společnost Fred Olsen Express přitom podle deníku La Vanguardia v roce 2019 uzavřela dohodu s kanárskou univerzitou v La Laguně, ve které se mimo jiné zavázala nainstalovat na svá plavidla termokamery, které včas detekují kytovce, a pomohou tak zabránit srážce s nimi. 

Na Novém Zélandu loni na podzim zemřely stovky velryb, které moře vyplavilo na pláž. Mnohé z nich uhynuly smutkem: 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.