Silné bouřky udeřily na Česko. Stromy padaly na auta, voda zaplavila sklepy

[chooze:gallery;value:36450]

Meteorologové po půl 11. v noci informovali, že linie bouřek, která se pohybovala směrem na východ, se rozpadla a vystřídaly ji intenzivní srážky. Na Vsetínsku a Frýdecko-Místecku hrozil třetí stupeň povodňové aktivity.

Na obloze nad jižní Moravou se objevil shelf cloud:

​​Reportér TV Nova David Pik zachytil na kameru situaci ve Chvaletíně u Slavonic v Jihočeském kraji. Odpoledne tam padaly velké kroupy. Na video se můžete podívat pod titulkem článku.

​Správa železnic oznámila pád několika stromů na trať. Jeden spadl na úsek mezi Ústí nad Orlicí a Lanšperkem, další mezi stanicí Vladislav-zastávka a Studencem a také mezi Studencem a Náměští nad Oslavou.

[chooze:article;value:562508]

Bouřky řádily v Jihomoravském kraji. "V Milonicích na Vyškovsku se voda vlévá z potoka do obce," informovali hasiči s tím, že evakuovali ohrožené domy a před jejich vchody umisťovali pytle s pískem.

V ohrožení byl i vlakový most v Nesovicích, který od rozbouřené hladiny dělilo jen pár centimetrů:

"V souvislosti s počasím evidujeme více jak 100 událostí. Situace se momentálně uklidnila. Nejvíc práce je na Vyškovsku v Ivanovicích na Hané a okolí, kde se odčerpává několik domů a vodní laguna. Neevidujeme žádná zranění. Aktuálně zasahuje v kraji 26 jednotek a 37 kusů techniky," uvedli hasiči po osmé hodině večerní. V Dolních Loučkách strhal vítr plech ze střechy tělocvičny. Snímky ze zásahu v Ivanovicích a Dolních Louček najdete v galerii.

V celém kraji nakonec hasiči evidovali téměř 150 událostí. "Ráno se bude pokračovat v odstranění následků," uvedli na síti X v pondělí krátce před půl druhou ráno. 

V Olomouckém kraji vydatné bouřky rozvodnily některé vodní toky. "Provádíme protipovodňová opatření v obcích Kladníky, Radotín, Šišma, Hlinsko. Situace je komplikovaná," informovali ve 21:41, kdy evidovali více než 200 událostí napříč krajem. Pás bouřek znovu zkomplikoval situaci i v postižených obcích na Přerovsku.

Moravskoslezští hasiči vyjeli do pondělní šesté hodiny ranní k celkem 121 zásahům. "Nejvíce jich evidujeme v okrese Opava, a to 35. K 29 událostem vyjížděli hasiči v okrese Bruntál, v Novém Jičíně to bylo 23, ve Frýdku-Místku 20," informovala v pondělí ráno mluvčí hasičů Kamila Langerová. Hasiči především odstraňovali popadané stromy a větvě a čerpali vodu. 

Ve Frenštátě pod Radhoštěm bouřka zaplavila kemp, ze kterého bylo ještě před příjezdem hasičů evakuováno 20 osob. "Událost se obešla bez zranění," dodala Langerová. 

Ve Zlíně hasiči zasahovali u zatopeného policejního auta (30/6/2024):

Královéhradečtí hasiči řešili kvůli silnému větru více než 30 událostí. "Jedná se především o popadané stromy a větve. Nejvíce zásahů řešíme na Rychnovsku. V Kvasinách odstraňujeme strom ze střechy domu a bazénu a zajišťujeme poškozenou střechu bytového domu," uvedli hasiči na síti X.

Hasiči v Pardubickém kraji evidovali mezi 15. a 20. hodinou 70 událostí souvisejících se silnými bouřkami. "Jedná se především o čerpání vody a spadlé stromy. V Ústí nad Orlicí spadl strom na dvě osobní auta," popsali.

Tamtéž voda zaplavila několik sklepů. S odstraňováním škod pomáhali dobrovolní hasiči. "Jednalo se o vytopené sklepy, silnice a popadané stromy," uvedli na instagramu.

Bouřky a silný vítr ale potrápily i obyvatele kraje Vysočina. "Ve Velké Bíteši strhl silný vítr střechu panelového domu, která následně dopadla na několik zaparkovaných vozidel. Událost se obešla bez zranění. Z domu hasiči evakuovali 27 lidí," informovali hasiči v pondělí ráno na síti X

Výstraha před bouřkami

​Do pondělní jedné hodiny ráno platila výstraha před velmi silnými bouřemi (oranžová barva) pro Jihomoravský kraj (Břeclav, Bučovice, Hodonín, Kyjov, Veselí nad Moravou, Blansko, Brno, Hustopeče, Kuřim, Mikulov, Pohořelice, Slavkov u Brna, Šlapanice, Vyškov, Židlochovice), Olomoucký kraj (Hranice, Lipník nad Bečvou, Olomouc, Přerov, Šternberk, Konice, Litovel, Prostějov, Uničov), Zlínský kraj Moravskoslezský kraj (Bílovec, Bohumín, Český Těšín, Frenštát pod Radhoštěm, Frýdek-Místek, Frýdlant nad Ostravicí, Havířov, Hlučín, Jablunkov, Karviná, Kopřivnice, Kravaře, Nový Jičín, Odry, Opava, Orlová, Ostrava, Třinec, Vítkov, Bruntál, Krnov, Rýmařov).

[chooze:article;value:562583]

Výstraha před povodněmi

ČHMÚ vyhlásil povodňovou bdělost až do šesti hodin ráno v pondělí. Týkala se těchto regionů: Pardubický kraj (Králíky), Olomoucký kraj (Hranice, Jeseník, Lipník nad Bečvou,  Litovel, Mohelnice, Olomouc, Přerov, Šternberk, Šumperk, Uničov, Zábřeh) a Moravskoslezský kraj (Bílovec, Bruntál, Hlučín, Kravaře, Krnov, Odry, Opava, Rýmařov, Vítkov).

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.