Silné bouřky zasáhly Česko. Postupovaly ze západu na východ

Meteorologové varovali před bouřkami, které měly do Česka přijít směrem z Bavorska. Od 17. hodiny do 22:30 byla proto v platnosti výstraha. "Lokálně se očekávají silnější bouřky, doprovázené nárazy větru přes 65 km/h a přívalovým deštěm s krátkodobými úhrny kolem 30 mm," upozornili meteorologové.

Výstraha platila pro Středočeský kraj (Dobříš, Hořovice, Příbram, Sedlčany, Votice), Jihočeský kraj a Plzeňský kraj (Blovice, Domažlice, Horažďovice, Horšovský Týn, Klatovy, Nepomuk, Nýřany, Plzeň, Přeštice, Rokycany, Stod, Stříbro, Sušice, Tachov). 

​V jihočeské části Šumavy je navíc půda stále nasycená po nedávných extrémních srážkách. "V této oblasti mohou být i srážky kolem 20 až 30 mm za kratší dobu dost rizikové a výrazně zvýšit odtok z krajiny," upozornil ČHMÚ.

[chooze:article;value:568316]

​Meteorologové upozornili, že déšť může zatopit podchody, podjezdy, sklepy a níže položená místa. "Nebezpečí mohou představovat i menší kroupy a blesky. Je třeba dbát na bezpečnost především s ohledem na nebezpečí zásahu bleskem a úrazu padajícími předměty, hlavně větvemi," upozornili.

Bouřky měly postupovat z Bavorska spíše až k večeru a postupně slábnout. "Večer už bude riziko větších nárazů větru malé a bude se dále snižovat," dodali meteorologové.

O tom, jak bude, mluvila meteoroložka Dagmar Honsová:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.