Silné bouřky zasáhnou Česko! Obří kroupy, nárazy větru a hrozí i povodně

Výstrahu před velmi silnými bouřkami vydal Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) od páteční 15. hodiny do sobotní 6. hodiny pro Jihočeský, Pardubický, Jihomoravský, Olomoucký, Zlínský a Moravskoslezský kraj a Vysočinu. Od sobotní 15. hodiny do nedělní 6. hodiny pak pro zbytek republiky.

"Očekává se výskyt velmi silných bouřek doprovázených kroupami i přes 3 centimetry, nárazy větru kolem 25 m/s (90 km/h) a přívalovými srážkami kolem 40 milimetrů. Lokálně se očekává přívalový déšť s možným intenzivním odtokem vody ze svahů, rychlým rozvodněním malých toků a suchých koryt, zatopení podchodů, podjezdů, sklepů, podemletí komunikací nebo jejich zanesení unášeným materiálem," uvedli meteorologové.

​Nárazy větru mohou lámat větve a vyvracet stromy. "Nárazy větru mohou lámat větve, vyvracet stromy. Nebezpečí představují také kroupy a blesky. Lze očekávat škody na majetku, výpadky v energetice, problémy v dopravě. Je třeba dbát na bezpečnost zejména s ohledem na nebezpečí zásahu bleskem a úrazu padajícími a poletujícími předměty, případně i kroupami," varuje ČHMÚ.

[chooze:article;value:519261]

"Nutno zabezpečit okna, dveře, skleníky, volně položené předměty apod. Nevstupovat a nevjíždět do proudící vody a zatopených míst. Při řízení vozidla v bouřce snížit rychlost jízdy a jet velmi opatrně," doplnil.

Od sobotní 18. hodiny do půlnoci platí povodňová bdělost na Vysočině, v Jihočeském, Pardubickém kraji a částech Plzeňského, Královéhradeckého a Olomouckého kraje.

​"Vzhledem k očekávaným vydatnějším srážkám předpokládáme výraznější vzestupy hladin i s možností překročení prvního stupně povodňové aktivity," upozornili meteorologové.

Rekordní rok pro počasí. Příští rok by ale mohlo být ještě tepleji:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.