Silné zemětřesení v Pacifiku. Kvůli strachu z tsunami proběhly evakuace

Páteční zemětřesení o síle 7,7 stupně se objevilo poblíž souostroví Loyalty Islands, oblasti jihozápadně od Fidži, severně od Nového Zélandu a východně od Austrálie, kde se Korálové moře setkává s Pacifikem. Bylo 37 kilometrů hluboké, píše AP.

Na ostrovním státě Vanuatu vyvolaly otřesy až metrové vlny. Ty největší zaznamenali experti z Tichomořského centra pro varování před tsunami u přístavního města Lenakelu. Některé slabší vlny se objevovaly i jinde u Vanuatu a poblíž Nové Kaledonie.

Vanuatský národní úřad pro zvládání katastrof doporučil lidem, aby se evakuovali z pobřeží do výše položených oblastí. Obyvatelé také měli poslouchat zpravodajství kvůli aktuálním informacím, aby případně věděli, jaká další preventivní opatření přijmout. Experti se báli, že by vlny mohly mít i tři metry.

[chooze:article;value:501779]

Nakonec však​ odborníci z PTWC výstrahu před tsunami zrušili. Skončila tak i varování pro oblasti Papua Nová Guinea, Fidži nebo Kiribati.

Strach tak nemusejí mít ani obyvatelé Nového Zélandu, kde národní agentura pro mimořádné události ráno uvedla, že vyhodnocuje, jestli by ničivé vlny mohly zasáhnout i pobřeží.

Oblast, kde se zemětřesení vyskytlo, je součástí "Ohnivého kruhu", pásma v Tichém oceánu, kde dochází k většině světových zemětřesení, upozorňuje CNN.

V únoru zasáhlo silné zemětřesení Chorvatsko:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.