Silné zemětřesení zasáhlo jihozápad Polska. Dosáhlo síly až 4,6 magnituda

Silné zemětřesení s epicentrem nedaleko města Lubin v jihozápadním Polsku zasáhlo oblast v úterý kolem 18. hodiny. Podle Evropsko-středomořského seismologického centra mělo sílu 4,6 magnituda a odehrálo se v hloubce dvou kilometrů.

V bezprostřední blízkosti epicentra se nachází měděný důl Rudna v Polkowicích. Tam byly otřesy nejsilnější. "Šlo o spontánní zemětřesení. Naštěstí se v nebezpečné oblasti nikdo nenacházel," uvedla pro portál Polsat News mluvčí těžební společnosti KGHM Polska Miedź Sylwia Jurgielová.

[chooze:article;value:522875]

Zemětřesení však pocítili i lidé v okolí, a to na vzdálenost až 50 kilometrů. Řadu z nich pořádně vyděsilo. "V životě jsem nepocítil tak silný šok. Měl jsem dojem, že se celý blok rozpadne," citoval portál Eska jednoho z obyvatel Lubinu.

"Jsem v domě u svých rodičů u Polkowic. Tragédie. Zapomněla jsem, jaké to je. Můj manžel a já jsme málem dostali infarkt," komentovala situaci další žena.

​O něco slabší otřesy, se sílou 3,8 magnituda, pak seismologové zachytili v Polsku také ve středu krátce po půlnoci. Epicentrum se nacházelo v hloubce 10 kilometrů nedaleko města Pajęczno.

Zemětřesení otřáslo ve středu ráno také Novým Zélandem. Epicentrum se nacházelo nedaleko města Geraldine na jižním ostrově v hloubce asi 11 kilometrů. Podle seismologů dosáhlo síly 5,6 magnituda. Úřady však zatím neevidují žádné větší škody ani zraněné, píše portál AP News.

https://twitter.com/LastQuake/status/1704164851533115681

Zemětřesení v Maroku si vyžádalo téměř 3 000 obětí. Více se dozvíte v následující reportáži (9/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.