Silničáři proti majitelům domů. V Jablonci kvůli cedulím nemůžou čistit silnice

V posledních dnech mohl led padající ze střech kolemjdoucí v severočeských městech nebezpečně zranit. Sesuv sněhu v pondělí také promáčkl střechu dvěma autům ve Smržovce. Majitelé nemovitostí proto alespoň své domy označují varovnými cedulemi a latěmi. "Dělám to proto, aby to na ně nespadlo, tak tam musí aspoň být nějaká zábrana," popisuje majitel domu v Jablonci nad Nisou. 

Podle města tím ale jejich snažení často končí. "Šikmé zábrany nejsou povolené. Lidé si mají označit svůj dům, to povinné je, ale měli by ho označit tak, aby to nepřekáželo zimní údržbě chodníků," míní mluvčí Magistrátu Jablonec nad Nisou Jana Fričová. Cestáři v městě by tak rádi uklízeli chodníky, ale kvůli dřevěným hranolům nemohou.  

[chooze:article;value:532457]

Sundávat zábrany však technické služby odmítají. "Nemají na to oprávnění ani čas. Nejsme policie. Dělat zábor na chodníku si nemůže dělat každý sám," vysvětluje ředitel Technických služeb města Jablonec Jaroslav Knížek. Podle vedení města za to hrozí sankce až do výše půl milionu korun. Větší zásah ale i tak majitelé domů odmítají. "Maximálně shodím rampouchy, ale ten led ze střechy nesundám, to nejde," míní jeden z majitelů domů. 

Na úklid sněhu a ledu si mají podle radnice majitelé domů objednávat specialisty, kteří tuto práci provádějí. Některé z rampouchů dosahují délky i ke třem metrům. "Tuto práci si moc lidé neobjednávají. Většinou, když už je pozdě, a riskují i to, že to na někoho může spadnout. Dokud se nic nestane, tak se nic neřeší," říká specialista na výškové práce Jindřich Hujer. Povinnost uklízet chodníky měli majitelé domů ještě před čtrnácti lety. V roce 2009 přešla zákonem na obce. 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.