Silnice pokryla ledovka a sníh. Bourá se skoro po celém Česku

Hned třikrát za jednu noc vyjížděli hasiči z Vysočiny k dopravním nehodám. Kvůli špatnému počasí havarovali řidiči častěji. Všechny nehody se naštěstí obešly bez jediného úmrtí.

Nejvážněji vypadal střet dvou kamionů nedaleko Stonařova na Jihlavsku. Oba náklaďáky se tam střetly čelně. Na místo nehody krátce po jejím ohlášení okolo páté hodiny ráno vyjeli profesionální hasiči z Třeště doprovázeni jednotkou dobrovolných hasičů ze Stonařova.

[chooze:article;value:487270]

Oba řidiči se při srážce zranili. Jeden z nich byl navíc nebezpečně zaklíněn ve své kabině. "Jednu zraněnou osobu museli hasiči z havarovaného vozidla vyprostit s pomocí hydraulického nářadí," sdělila mluvčí vysočinských hasičů Petra Musilová.

Silnice je v místě nehody stále neprůjezdná. Hasiči oba havarované kamiony zabezpečili proti požáru. Museli také řešit masivní únik nafty z nádrží obou náklaďáků, které se při nehodě poškodily.

Počasí dělalo problémy i jinde na Vysočině. První velké problémy se sjízdností silnic se podle policie objevily okolo půl třetí ráno na Žďársku. Zasněžené silnice začaly krátce nato trápit i Pelhřimovsko, Jihlavsko, Třebíčsko a Havlíčkobrodsko. "Velké problémy jsou hlášeny i u exitu 90 na dálnici D1 u Humpolce," řekla vysočinská policejní mluvčí Michaela Lébrová.

"Přetrvávají problémy se sjízdností některých silnic, především nižších tříd. Hlášené jsou uvázlé kamiony mezi obcemi Slavičky a Třebenice na Třebíčsku, kdy je komunikace průjezdná kyvadlově, odstavený je kamion za obcí Vladislav ve směru na Náměšť nad Oslavou. U obce Chlumek ve směru na Měřín je hlášen kamion, který zablokoval komunikaci. Ta je neprůjezdná a v místě zledovatělá. Dále je hlášen uvázlý kamion za obcí Milíkov ve směru na Pavlov na Žďársku, kde kamion zablokoval vozovku. Od sedmé hodiny ranní jsme přijali oznámení o dalších sedmi dopravních nehodách," upřesnila krátce po 9. hodině Lébrová.

[chooze:article;value:486798]

Škody v krajích

Perný začátek dne mají také hasiči z Pardubického kraje, kteří už od časného rána řeší nehody způsobené počasím. "Zasahujeme u dopravních nehod, které jsou doslova rozeseté po celém kraji, a odstraňujeme jejich následky. Buďte opatrní," vyzvali na twitteru pardubičtí hasiči.

Jinak tomu není ani v Olomouckém kraji. Kvůli ledovce řešili tamní hasiči větší počet nehod než obvykle. Na D35 u Mladče se srazila hned tři auta, v Kostelci na Hané se střetla dvě auta a u Držovic skončil malotraktor po srážce s autem v poli. Dálnice D35 má kvůli nehodám na některých úsecích omezený provoz na jeden rychlostní pruh. 

V Ústeckém kraji páchal škody hlavně vítr, který strhával stromy na silnice. Ještě v pondělí také vyjížděli hasiči k nehodě kamionu, který se srazil s osobním autem a převrátil se na bok. Hasiči museli řešit hlavně únik paliva z kamionu i rozsypaný náklad, který zakryl silnici.

Ne všichni řidiči však měli stejné štěstí v neštěstí jako ti z kamionů u Stonařova. V pondělí odpoledne se dostalo do smyku auto nedaleko Habrů na Havlíčkobrodsku. Osobní auto se srazilo s návěsem protijedoucího kamionu, který auto vyhodil mimo silnici.

Řidič modrého peugeota při vážné nehodě utrpěl velmi těžká zranění. Záchranáři ho museli letecky transportovat do nemocnice, nestihli to však včas a nešťastný řidič svým zraněním na cestě podlehl. 

Nebezpečí číhá také na železnicích. Na trati ze Žďáru nad Sázavou do Tišnova spadl strom a přerušil tím vlakovou dopravu. Zatímco České dráhy pracují na odklizení překážky, mezi Nedvědicí a Rožnou zavedl dopravce náhradní autobusovou dopravu. 

Lesy ČR zase z bezpečnostních důvodů zavřely turistickou stezku vedoucí na vrcholek Vlčí hory u České Lípy. Kvůli silnému větru tam hrozí pád stromů. Stezka bude uzavřená až do konce týdne nebo až do doby, kdy její otevření dovolí počasí.

Na fotografie z ranních dopravních nehod se můžete podívat zde:

[chooze:gallery;value:30196]

Ledovka potrápila řidiče v České Lípě. Srazilo se tam auto s nákladním vozem:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.