Silný mráz těší bruslaře. Bruslit mohou díky záplavám i na polích

Nad obzorem svítá a bruslaři zahajují sezónu se vším všudy. Před dvěma týdny bylo na polích v Černé u Bohdanče kvůli povodním jezero. V osm hodin ráno byla teplota –11 stupňů Celsia, ještě v pondělí večer tamní ledová plocha praskala. V úterý už byla voda kompletně zmrzlá a led má v průměru pět centimetrů.

Na louku v Kunčicích na Královéhradecku zase vyrazil i sedmiletý Matyáš. "Je to super, už jsem se těšil, že budu zase venku bruslit," radoval se.

Dnes brusle brousí už zautomatizovaná mašinka. A díky počasí se v těchto dnech asi jen tak nezastaví. "Očekáváme určitě zvýšený zájem," řekl prodejce hokejových potřeb David Sokol.

[chooze:article;value:536344]

Díky mrazu také konečně klesají po celém Česku hladiny řek. Ještě v pátek bylo Labe v Němčicích na třetím povodňovém stupni, teď už je zpátky v korytě. Zrádné jsou ale zaplavené louky v okolí. Hlavním nebezpečím jsou zatopené laguny. "Rozhodně nedoporučujeme pohybovat se po ledu, který má tloušťku menší než 15 centimetrů," zdůraznila mluvčí pardubických hasičů Vendula Horáková.

A na netrpělivé a riskující bruslaře se už připravují i samotní hasiči. Mají nachystané čluny a v každém autě záchranná, až stometrová lana. "Máme i bodce, které slouží při pohybu na ledě," řekl profesionální hasič Martin Beran.

První letošní zásah je z Havlíčkova Brodu. Z ledové plochy na rybníku hasiči úspěšně zachránili úplně vyčerpanou vydru.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.