Silný vítr a náhlé ochlazení. Na konci roku přijdou rychlé změny počasí

Na několika místech v Česku se toky dostaly na třetí stupeň povodňové aktivity. Ve středu začaly hladiny řek klesat a ČHMÚ pro povodí Ohře a většinu toků odvodňujících Českomoravskou vrchovinu zrušil výstrahu. Stoupat mají jen na středním a dolním toku Labe, kde kulminaci očekávají v Ústí nad Labem během čtvrtka. Meteorologové už na sociální síti X sdělili, jaké počasí nás čeká od soboty do Nového roku.

"Počasí se bude pod vlivem vlhkého proudění z Atlantiku velmi rychle měnit a opět se vrátí větrnější počasí," avizovali. Na horách má sněžit, ale ne moc. "Silvestr by měl být teplý, silvestrovská noc větrná a na Nový rok se ochladí," shrnuli meteorologové nacházející dny.

V sobotu má od západu Česko přejít studená fronta. S tou dorazí i srážky. 

[chooze:article;value:534377]

"Během přechodu fronty by se dokonce výjimečně mohla objevit i slabší bouřka," varovali meteorologové. "Ochlazení, které fronta přinese, bude ale jen slabší a velmi krátké. Už v noci na Silvestra nás ovlivní od západu teplejší sektor frontálního systému kolem hluboké tlakové níže nad Británií," dodali.

Na Silvestra by kvůli vlivu tlakové níže mělo být dost teplo a odpolední maxima vyšplhají až k 10 °C. Během dne by ale zároveň měla dorazit další studená fronta. Ani ochlazení po ní ale nebude příliš výrazné. Vlhký vzduch z Atlantiku totiž nebude moc studený.

Teplota ve výšce 1 500 metrů nad mořem na Silvestra večer:

"I ona přinese od západu zesilující nárazovitý vítr s nárazy do 70 km/h a na hory, možná přechodně i do středních poloh, i sněhové vločky. Silvestrovská noc by tedy měla být poměrně teplá a větrná," popsali vliv fronty meteorologové.

Znovu se ochladí na Nový rok, kdy už Česko bude za frontou ve studeném vzduchu. "Takže odpolední teploty se budou pohybovat přibližně kolem 5 °C, na horách naměříme kolem 0 °C," předpověděli meteorologové.

Magistrát hlavního města Prahy nechal v úterý preventivně uzavřít protipovodňová vrata:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.