Silný vítr a sněžení. Do Česka se vrátí zima. Meteorologové vydali výstrahu

Pozdní zima se ohlásí hned v pondělí, přesněji v noci z neděle na pondělí – a s ní i nebezpečné meteorologické jevy – na horách napadne až kolem 10 cm sněhu, sněhová pokrývka se může přechodně tvořit na severu území, v kombinaci s čerstvým větrem o rychlosti v nárazech kolem 70 km/h, očekáváme i tvorbu sněhových jazyků. V pondělí po ránu budou teploty pod bod mrazu klesat na Karlovarsku a Liberecku, tam budou až -2 °C. Denní teploty vystoupají na 7 °C a sněžit bude postupně na většině území.

Výstraha před novou sněhovou pokrývkou platí pro většinu Libereckého kraje a Rumburk a Varnsdorf v Ústeckém kraji, a to od pondělní 2. hodiny ranní do 10:00. Podle Českého hydrometeorologického ústavu napadne 4 až 8 cm nového sněhu.

Větší rozsah má pak výstraha před silným větrem. Ta platí pro celý Pardubický, Jihomoravský, Olomoucký, Zlínský a Moravskoslezský kraj, Vysočinu a Dačice a Jindřichův Hradec v Jihočeském kraji. Platí od 6 ráno do 20 hodin a foukat by měl vítr o síle 70 km/h.

Meteorologové očekávají, že vítr bude trápit východ Česka i v dalších dnech. Na úterý totiž pro Liberecký, Královéhradecký, Pardubický, Olomoucký, Moravskoslezský, Zlínský a Jihomoravský kraj a také pro Vysočinu vydali tzv. předvýstrahu.

Vegetační období začalo letos nezvykle brzy

Jarní počasí ve druhé polovině pracovního týdne, kdy se nejvyšší odpolední teploty zastavovaly i na hodnotách přes 20 °C a padaly teplotní rekordy, vystřídalo o víkendu pravé aprílové počasí a následovat bude návrat zimy v plné síle. Právě výrazně nadprůměrné počasí od poloviny února je velmi nezvyklé a způsobilo velmi brzký začátek vegetačního období, a tím i kvetení ovocných stromů.

V roce 1990 byl nástup vegetačního období ještě dříve než letos – v Hodoníně začaly kvést meruňky už 6. 3. Podobně jako letos začal kvést ořešák 23. 3. v roce 1924, opět na jižní Moravě. Naopak vpády studeného vzduchu jsou pro toto roční období typické, zažili jsme to v letech 2013, 2008, 2004 a 2002.

Noční mráz ve vegetačním období může způsobit škody na kvetoucích ovocných stromech, zejména na meruňkách a mandloních.

[chooze:gallery;value:30930]

​Noční mráz udeří na celém území v úterý a ve středu

Nejstudenějšími rány v příštím týdnu budou úterý a středa. Mrznout bude na celém území. Noční teploty se budou pohybovat mezi 0 až -5 °C. Pozor na tvorbu náledí a zmrazků na komunikacích. Noční mráz ve vegetačním období může způsobit škody. V úterý bude oblačno až zataženo, během dne na většině území sněžení nebo sněhové přeháňky. Odpolední teploty do 6 °C a i nadále bude větrno, nárazy větru se budou pohybovat až kolem 70 km/h a očekává se tvorba sněhových jazyků už od vyšších poloh.

Ve středu bude oblačno, během dne místy sněžení nebo sněhové přeháňky, postupně se hranice sněžení bude zvedat a sněžit bude pouze na horách, jinak se bude jednat o déšť. Odpolední teploty do 9 °C.

[chooze:article;value:495869]

​Jako na houpačce

Citelné ochlazení ale bude pouze přechodné – nárůst teplot vzduchu přinese druhá polovina týdne. Oblačnosti a srážek ale bude zůstávat i nadále hodně – přes Česko budou přecházet jednotlivé frontální systémy. Už ve čtvrtek bude až 15 °C a srážky sněhové se budou přechodně vyskytovat pouze na vrcholcích hor.

Podívejte se na předpověď počasí pro začátek příštího týdne:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.