Silný vítr zachvátil Česko a zaměstnal hasiče. Foukat bude i ve čtvrtek

Nejhorší situace byla na Českomoravské vrchovině, ve východních Čechách a také na jižní Moravě. I v nížinách tam fouká vítr o rychlosti 75 kilometrů v hodině, ve vyšších polohách je rychlost až 90kilometrová.

Popadané stromy potrápily řidiče například u Včelákova na Chrudimsku. Jeden strom tu spadl na zaparkované auto a další pak zatarasily silnici. Uzavřená silnice byla i na Svitavsku u Cerekvice nad Loučnou.

[chooze:article;value:553452]

​Padající strom zavalil i auto jedoucí mezi obcemi Hrádek a Jehnědí. Naštěstí strom nebyl natolik mohutný, aby způsobil řidiči zranění. V přírodě je navíc sucho, což způsobilo, že ve spojení s větrem a případnou malou jiskrou už začalo několikrát hořet.

"Za uplynulých 24 hodin jsme likvidovali téměř 50 událostí v souvislosti se silným větrem. Nejhorší byl zřejmě pád stromu na dodávku v obci Kočí. Naštěstí se událost obešla bez zranění," řekla mluvčí hasičů Pardubického kraje Vendula Horáková. "Evidujeme také tři požáry v přírodním prostředí a tři rozhořelá spáleniště po pálení čarodějnic," dodala.

[chooze:article;value:553336]

​Podle meteorologů má silně foukat ještě do čtvrtečního podvečera, vítr po poledni opět zesílí na rychlost přes 70 kilometrů v hodině. Výstraha je zatím platná do 17 hodin.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.