Silný vítr zasáhne většinu Česka. Meteorologové upřesnili výstrahu

Česko zasáhne silný vítr. Meteorologové varují, že by se na naše území měl přihnat už v noci na středu. Český hydrometeorologický ústav vydal výstrahu, která je platná od půlnoci až do středeční šesté hodiny večerní pro celou Prahu a kraje Středočeský, Plzeňský, Karlovarský, Královéhradecký, Pardubický, Moravskoslezský a Vysočinu.

Platí i pro části Jihočeského kraje (Blatná, Dačice, Milevsko, Písek, Strakonice, Tábor, Vimperk), Ústeckého kraje (Chomutov, Kadaň, Litvínov, Louny, Most, Podbořany, Žatec), Libereckého kraje (Jilemnice, Semily, Turnov), Jihomoravského kraje (Boskovice) a Olomouckého kraje (Jeseník, Konice, Litovel, Mohelnice, Šternberk, Šumperk, Uničov, Zábřeh).

[chooze:article;value:540526]

Meteorologové varují před vyšším nebezpečím úrazu, které by mohly způsobit například zlomené větve a jiné uvolněné předměty. Doporučují zajistit okna i dveře a odstranit nebo upevnit volně položené venkovní předměty. 

"Pravděpodobně nejsilnější nárazy větru se očekávají před nebo při přechodu studené fronty, která bude přes naše území postupovat zvolna k jihu během středečního dne. Za frontou vítr zeslábne a bude se výrazně ochlazovat," upozorňují meteorologové.

[chooze:article;value:540084]

Meteorologové varují i před stále platným povodňovým nebezpečím, hladiny řek ale klesají. Výstraha, kterou ČHMÚ aktualizoval v úterý dopoledne, platí pro části čtyř krajů – Královéhradecký, Pardubický, Středočeský a Ústecký.

V Královéhradeckém kraji je výstraha platná až do středečního rána pro Dvůr Králové nad Labem, Hradec Králové a Jaroměř. Do středečních šesti hodin odpoledne platí i pro Trutnov a Vrchlabí.

V Pardubickém kraji je výstraha platná do středečního rána pro Pardubice a do večera i pro Přelouč. Ve Středočeském kraji platí nebezpečí do středečního večera pro Český Brod, Kolín, Lysou nad Labem, Nymburk a Poděbrady.

Až do odvolání výstraha platí ve Středočeském kraji i pro Brandýs nad Labem-Starou Boleslav, Mělník a Neratovice. V Ústeckém kraji pak i pro Děčín, Litoměřice, Lovosice, Roudnici nad Labem a Ústí nad Labem.

Hladiny rozvodněných řek klesají. ČHMÚ zmírnil výstrahu:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.