Silvestr a Nový rok přinesou změny v dopravě. Některé spoje nepojedou

Silvestr a Nový rok s sebou přinesou, kromě jiného, také změny v dopravě. Kvůli oslavám příchodu roku 2024 dopravci některé spoje posílí, jiné naopak zruší.

České dráhy

"Oslava příchodu nového roku 2024 znamená menší zájem o cestování. Provoz na železnici se proto utlumí už ve večerních hodinách a na Nový rok se vlaky rozjedou o něco později než v obvyklý sváteční den. Sváteční klid na železnici se však během Nového roku rychle změní a odpoledne již bude ve vlacích velmi rušno," upozorňují České dráhy.

Odpoledne 1. ledna proto národní dopravce vypraví množství posilových spojů. I tak prý ale existuje riziko, že se mnozí cestující neposadí. Dopravce proto doporučuje včasnou rezervaci míst a cestujícím, kteří mají tu možnost, radí, aby se přepravní špičce vyhnuli a cestovali například až poslední den vánočních prázdnin, v úterý 2. ledna.

V případě cest na kratší vzdálenosti, především v okolí velkých aglomerací, jako je např. Praha, pak České dráhy doporučují cestovat regionálními vlaky místo expresů a rychlíků, které budou silně obsazené cestujícími ze vzdálenějších regionů.

[chooze:article;value:535011]

Arriva

Změny plánuje například také Arriva. "Do 2. ledna nejedou hlavně spoje, které obvykle vozí školáky. Omezen může být i provoz dalších vybraných spojů," upozorňuje dopravce. "Na Silvestra končí provoz našich autobusů i vlaků dřív, než bývá pro volné dny obvyklé," dodává.

Například v Kladně vyjedou autobusy MHD 31. prosince a 1. ledna v rámci speciálních linek X1, X2, X3, X4 s přestupem ve stanici Náměstí Svobody, tedy stejně jako v době vánočních svátků. "Aby vám žádný autobus nebo vlak neujel, je nejlepší si zaběhnuté cesty ověřit ve vyhledavači spojení. Do obvyklého provozu se vrátíme od středy 3. ledna 2024, až skončí prázdniny," vzkazuje Arriva dále cestujícím.

[chooze:article;value:532184]

Praha

V Praze na Silvestra pojedou spoje podle nedělních jízdních řádů, ale s několika změnami. Metro bude jezdit až přibližně do půl třetí ráno, přičemž poslední soupravy vyjedou z konečných stanic kolem tři čtvrtě na dvě. U tramvají pak bude provoz denních linek ukončen už ve 22 hodin a naváže na něj posílený provoz nočních linek přibližně do 7. hodiny ranní.

Také u autobusů a trolejbusů skončí běžný denní provoz ve 22 hodin. Následně budou v provozu vybrané linky v upravených intervalech a od přibližně půl třetí ráno do přibližně sedmi hodin ráno bude probíhat noční provoz, zrušené ale budou všechny garantované přestupy a nepojedou linky 143 a 187.

Prvního ledna pak vyjedou spoje taktéž podle nedělního jízdního řádu. Autobusové linky číslo 143 a 187 ale budou, na rozdíl od přechozího dne, v provozu.

[chooze:article;value:534864]

Brno

V největším moravské městě na Silvestra pojede hromadná doprava do 20:00 na všech linkách podle jízdních řádů pro soboty. Poté denní linky postupně ukončí provoz a dále pojedou noční autobusové linky se spojením v uzlu Hlavní nádraží každou půlhodinu. Ty navíc posílí mimořádné spoje linek 1, 7, 8, 9, 12, 33 a N99 mezi čtvrt na deset večer a za pět minut tři ráno.

Také prvního ledna pojede doprava na všech linkách podle jízdních řádů pro soboty. Kvůli uzavření obchodních center ale nepojedou vložené spoje linky 67 v úseku Hlavní nádraží – Avion Shopping Park. Linka 78 pak nebude obsluhovat zastávky Modřice, Decathlon a Modřice, XXXLutz. Nevyjedou také posilové spoje nočních linek N89 ve 4:28 a 4:58, N94 v 5:28 a N99 v 5:05, 5:35, 6:05 a 6:35.

Ostrava

V Ostravě pojedou spoje městské hromadné dopravy na Silvestra podle nedělních jízdních řádů, a to přibližně do 19 hodin. Následně provoz denních linek postupně skončí a nahradí ho noční linky. Prvního ledna od osmi hodin ráno pak spoje pojedou opět podle nedělního jízdního řádu.

Vlaky jsou plné až do Nového roku, dopravci posílí některé spoje:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.