Silvestrovské ohňostroje mohou skončit. Výborný chystá zákaz pyrotechniky

Tradiční český silvestr s kulisou válečného bombardování má na kahánku. Zákaz silné pyrotechniky začal překvapivě prosazovat ministr zemědělství. Vadí mu prý, že na konci roku trpí hospodářská zvířata a má pro to i několik historek. "Například nedaleko statku odpalovali petardy, byla tam březí kráva, ta předčasně porodila a její tele se narodilo mrtvé," líčil Výborný.

Podle Asociace ohňostrojařů jsou tvrzení o zvířatech, která umírají při ohňostrojích, jednou velkou fámou. "Údaje z kafilerií nic takového o mrtvých ptácích nebo hromadách zvířat nepotvrzují," řekl místopředseda Asociace profesionálních ohňostrojařů Martin Peter.

[chooze:article;value:535746]

Ministr zemědělství přesto trvá na zákonné úpravě, která by udělala ze silných petard zakázané zboží. Ministr se při svém návrhu inspiroval například v Německu nebo u našich slovenských sousedů. Na Slovensku mohou lidé od tohoto roku odpalovat jen nejslabší pyrotechniku. Silné petardy a kulové pumy jsou zakázané pod pokutou téměř 50 tisíc korun.

Prodejci a výrobci pyrotechniky upozorňují, že tam, kde platí přísné restrikce, si lidé nakonec najdou jiný způsob, jak si zakázané zboží opatřit. V Německu si je například vyrábějí sami nebo je vozí z Polska a Česka.

V Česku by bylo takové opatření jen těžko vymahatelné. Na našich tržištích se už roky prodává zakázaná pyrotechnika. Trhovci nabízejí i dělobuchy, které by dokázaly roztrhat člověka na kusy. Rakouští policisté zabavili na hranicích koncem roku přes 25 tisíc kusů zakázané pyrotechniky z Česka.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.