Silvestrovské počasí a Nový rok budou lákat ke grilům, bude až 16 °C

Silvestr ve znamení 16 °C, silvestrovská noc 10 °C

V sobotu na Silvestra bude oblačno až zataženo, zpočátku dne místy déšť nebo přeháňky, a to zejména v horských oblastech. Během odpoledne budou srážky ustávat a oblačnost se místy protrhávat na polojasno. Už ráno přinese vysoké teploty – v Čechách mezi 9 až 4 °C, na východě území budou klesat k 1 °C.

Denní teploty budou stoupat na 11 až 15 °C, v Polabí bude až 16 °C, na východě území to budou teploty do 10 °C. Během silvestrovské noci žádné srážky neočekáváme. Na jihovýchodě území se budou postupně tvořit mlhy nebo nízká oblačnost. Jinak bude polojasno až oblačno. O půlnoci se budou teploty pohybovat od 12 °C v Čechách po 4 °C na jižní Moravě. Také ranní teploty budou zůstávat vysoko, nejčastěji mezi 12 až 2 °C.

Také na Nový rok bude jako na jaře

Na Nový rok se můžeme těšit na polojasnou oblohu, po ránu na východě území mlhy nebo nízká oblačnost. Nejvyšší odpolední teploty opět vysoko – mezi 11 až 15 °C, na východě území do 10 °C. Mírný pokles teplot vzduchu přinese až první pracovní týden, i tak ale budou odpolední teploty zůstávat nadprůměrné v porovnání s dlouhodobým normálem a teploměry stále budou ukazovat 10 °C.

[chooze:article;value:481194]

Budou padat teplotní rekordy?

Také přelom roku 2021/22 přinesl výrazně nadprůměrné teploty s četnými teplotními rekordy – na Silvestra bylo až 15 °C a na Nový rok bylo v Kopistech 15,7 °C, v Žatci 15 °C a teplotní rekord byl pokořen také v pražském Klementinu na 14,2 °C. Velmi teplý začátek ledna předtím přinesl i rok 2007. Letošní teploty tak budou hodně podobné, ale teplotní rekordy nejsou rozhodně vyloučené.

Rekordní ochlazení na Silvestra 1978/79

Žádné extrémní ochlazení jako na přelomu roku 1978/79 se na nás letos nechystá. Také tenkrát na Silvestra nejvyšší odpolední teploty šplhaly i přes 10 °C a na Nový rok po ránu klesaly pod -15 °C. Extrémní ochlazení přinesla studená fronta, např. v Poděbradech bylo na Silvestra 12 °C, ráno na Nový rok -18,5 °C.

Teploty jako na houpačce jsou pro náš organismus zátěžové

Poslední prosincová dekáda přináší velké teplotní skoky. Ty nejvíce pociťuje skupina lidí s termoregulačními potížemi, jako jsou staří lidé, skupina obyvatel s kardiovaskulárními chorobami, těhotné ženy nebo batolata. Riziko nachlazení se zvyšuje i u zdravých jedinců, málokdo totiž tak náhlou změnu teploty očekává, nebo jí v předpovědi počasí nevěří a zvolí nevhodné, lehké oblečení.

Podle dopravních statistik je ve dnech s náhlou změnou počasí více dopravních nehod. Řidiči se za volantem hůře soustředí a je více výjezdů záchranné služby, což souvisí i se změnou tlaku vzduchu a jejím působením na lidský organismus.

Letošní svátky byly podle meteorologů jedny z nejteplejších za poslední roky:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.