Šíření svrabu se nedaří dostat pod kontrolu. Nejhorší je to na Vysočině

Nejvíce nakažených svrabem je mezi mladými lidmi. Jedním z nejvíce postižených krajů je Vysočina. Od začátku roku je tam skoro 200 nemocných.

Lidí se svrabem rapidně přibývá hlavně v poslední době. Jen za poslední dva měsíce na Vysočině jich je o 60 více. "Což je už třikrát více oproti stejnému období v loňském roce," sdělila mluvčí Krajské hygienické stanice Vysočina Jana Böhmová.

[chooze:article;value:501949]

"Měl jsem na těle takové červené flíčky a svědilo mě celé tělo, když jsem to rozškrabával, tak to postupovalo dál a dál," popsal jeden z pacientů pan Václav.

Zvýšené počty nemocných zaznamenávají hygienici prakticky po celé republice. Je to i tím, že ne každý nemoc správně rozpozná a nevědomky ji roznáší. Nejvíce se svrab objevuje v ubytovacích, rekreačních, ale i školských zařízeních.

"Určitě tomu svědčí cestování, větší migrace obyvatel," myslí si Böhmová. "Nejvíce zasažená je mládež mezi 15 a 19 lety," dodala.

[chooze:article;value:496675]

Zákožce svrabové, která nemoc způsobuje, stačí i chvilkový kontakt, například během pohlavního styku. Roztoč navíc přežívá, a to i několik dní, i na různých předmětech, třeba nábytku nebo oblečení. Při nákaze by každý měl co nejdříve navštívit praktického nebo kožního lékaře. U nás se na svrab používají hlavně speciální masti a krémy a nově i zahraniční léky v podobě prášků, jejichž užívání je pro nemocné komfortnější.

"Osvědčila se mi klasická sirná vazelína na tři dny, kde mám stoprocentní úspěšnost léčby," upozornila kožní lékařka Hana Moosová.

Ochrana před svrabem je jediná. Dbát co nejpečlivěji na hygienu, dezinfekci osobních věcí, časté praní oblečení a pokud možno se vyhnout bližšímu kontaktu s potencionálními přenašeči.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.