Šíření svrabu v Česku se nedaří zastavit. Je víc případů než za celý loňský rok

Rozšíření nepříjemného parazita dál trápí Česko. V letošním prvním pololetí onemocnělo vysoce infekčním svrabem 4 900 lidí. Na začátku září už ale nemocných dermatologové evidují víc než pět tisíc, tedy stejně jako za celý loňský rok.

Zákožka svrabová je parazit, který toto onemocnění způsobuje. Dokáže se zavrtat hlavně do jemné kůže na lidském těle. Lékaři zjistili, že jich na člověka zpravidla zaútočí více než deset, u lidí s oslabenou imunitou jich však mohou být i statisíce. Parazit si pak v kůži vyvrtává milimetrové chodbičky, které se velmi brzy zanítí a způsobují velmi nepříjemné svědění.

[chooze:article;value:514271]

​Svrab se přenáší velmi snadno například z nedostatečně vypraného povlečení, ručníků, pohlavním stykem, ale také se můžete nakazit od domácího mazlíčka. Inkubační doba je při prvním nakažení tři týdny. Každý parazit dokáže během svého života do lidské kůže naklást až padesát vajíček.

Léčba této nemoci je však poměrně jednoduchá, například pomocí mastí obsahujících síru. Oblečení a povlečení je pak nutné vyprat a vyvařit, zákožka totiž nepřežívá v teplotách nad padesát stupňů, na slunci a v suchu. Samozřejmostí je také co největší izolace nakaženého. Parazitům také vadí, když jsou dlouho bez svého hostitele.

Šíření svrabu se nedaří dostat pod kontrolu. Nejhorší je to na Vysočině (06/2023): 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.