Šíří se vzácná infekce. Bakterie napadá krev, příznaky se vymykají běžné nemoci

Meningitida, nebo také zánět mozkových blan, je poměrně vzácné onemocnění, ve Spojených státech ale evidují značný nárůst. Varovali před tím odborníci ze Středisek pro kontrolu a prevenci nemocí ve čtvrtek, píše portál Live Science

Bakterie podle nich může vést k invazivnímu meningokokovému onemocnění, píše agentura AP News. To nastává ve chvíli, kdy mikrob Neisseria meningitidis, tedy meningokok, napadne tělo, a způsobí tak infekci.

Nejčastěji se projevuje právě jako zánět mozkových blan, CDC ale zjistila, že většina, tedy 64 %, infekcí způsobených jedním kmenem byla v krvi. Pro obvyklejší nervovou formu bývají nejtypičtější příznaky bolest hlavy, ztuhlost šíje nebo také změna psychického stavu a také horečka. 

U infekce krevního řečiště se ale mohou lišit. Pacienti mohou vykazovat jiné symptomy, jako je zrychlené dýchání, studené končetiny a vyrážka tmavě fialové barvy. Nakažený touto bakterií dokonce může být i bezpříznakový, podle vědců je takovým přenašečem asi jeden z deseti lidí, který ji má v nose nebo krku.

[chooze:article;value:548575]

"Zatímco počáteční příznaky meningokokového onemocnění mohou být zpočátku nespecifické, rychle se zhoršují a onemocnění se může stát život ohrožujícím během několika hodin," varují odborníci. Kritické je podle nich včasné podání antibiotik. Pacientům jinak hrozí například ohluchnutí nebo amputace končetin. V nejhorším případě mohou i zemřít.

Ke vzácné infekci jsou podle lékařů náchylnější zejména kojenci a také lidé s oslabeným imunitními systémem. Americké úřady proto apelují na rodiče, aby nechali své děti proti meningokokům očkovat. U dětí kolem 16 let poté doporučují přeočkování. Vakcínu doporučují i lidem se zdravotními problémy a také těm, kteří žijí v místech se zvýšeným výskytem onemocnění.

Za loňský rok totiž americké úřady hlásily 422 případů této choroby, což bylo nejvíce od roku 2014. Letos jen za první tři měsíce lékaři zaznamenali 143 případů, a vše tedy nasvědčuje tomu, že loňský rekord bude pravděpodobně překonán. Ačkoliv se většina loňských případů nedostala až do fáze meningitidy, na bakterii zemřelo celkem 17 lidí.

V Česku přibývá případů svrabu. Infekce nejvíce trápí seniory a mladé lidi (02/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.