Sirupy pro děti se konečně vrací do lékáren. Ministr řekl, kdy je koupíte

Den poté, co Česko oběhla zpráva, že dlouhodobě nedostupné sirupy na snížení horečky u malých dětí budou v lékárnách zřejmě až v březnu, se ministerstvu zdravotnictví a SÚKLu podařilo vyjednat dodávku 300 tisíc balení sirupu Nurofen.

"Začnou být k dispozici už před Vánoci," přislíbil ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09). "Věříme, že to do Vánoc bude. Snad už od příštího týdne by se v lékárnách měl lék objevit," upřesnil mluvčí resortu Ondřej Jakob, který redakci TN.cz sdělil, že sirupy se budou distribuovat klasickou cestou

[chooze:article;value:479215]

​SÚKL potvrdil, že sirupy obsahující léčivou látku ibuprofen si lidé budou moci koupit už za několik dní. Pokud lidé nebudou panikařit, vyjednané množství by mohlo vystačit až do jara. "Tento objem dodávek běžně vystačí na čtvrt roku nebo i déle," vysvětlila mluvčí SÚKL Klára Brunclíková.

Podle mluvčí České lékárnické komory Michaely Bažantové by se v kamenných lékárnách nemělo stávat, že lidé, ve snaze se předzásobit, nakoupí najednou větší množství balení. "Myslím, že lékárníci jsou docela rozumní a provádějí triáž (třídění pacientů, pozn. red.)," řekla.

Horší je to ale na internetu. "Léčiva se dostávají i do různých e-shopových lékáren nebo do drogerií, kde neprobíhá ani triáž, ani pohovor s pacientem. To, v čem vidím problém, je, že léčivé přípravky, které nejsou vázané na lékařský předpis, je možné si objednávat přes internet a tam těžko bude nějaká kontrola množství," konstatovala Bažantová.

[chooze:article;value:470587]

V situacích, jako je tato, se také otevírá prostor pro kšeftování s léky. Někteří lidé, ve snaze si vydělat, mohou sirupy nakoupit a na internetu je pak prodávat za vyšší částku. Distribuci léků ale upravuje zákon a dotyčného by tak tento postup vyšel pořádně draho. "Fyzické osobě, která není oprávněná k zacházení s léčivými přípravky, hrozí velmi vysoká pokuta a stíhání," varuje mluvčí lékárníků.

Chybí i antibiotika

Nejen sirupy na snížení horečky u malých dětí mají výpadky. Česko trápí také nedostatek některých antibiotik, problémy jsou například s penicilinem. I o tom jedná ministerstvo zdravotnictví a SÚKL. "Antibiotika by měla být vyřešena v nejbližší době s lokálním výrobcem," řekl Jakob. 

"Pokud jde o antibiotika, u fenoxymethylpenicilinu došlo, dle hlášení držitelů rozhodnutí o registraci (výrobců), k obnovení dodávek některých sil, včetně perorální suspenze. V oblasti jiných antibiotik je problematická dostupnost u léčivých přípravků s amoxicilinem a kyselinou klavulanovou, jedná se však o celoevropský problém," upřesnila za SÚKL Brunclíková.

[chooze:article;value:473906]

Novela zákona o léčivech

V souvislosti s výpadky léků mluvčí ministerstva také zdůraznil, že se pracuje i na systémovém řešení problému. "Ve vnitřním připomínkovém řízení je novela zákona o léčivech, která nedostatky léčiv bude řešit. Budeme mít lepší přehled o tom, jaké jsou stavy léků v lékárnách a u distributorů. Zároveň bude zákonná povinnost výrobce dodávat hrazená léčiva ještě dva měsíce po nahlášení výpadku," vysvětlil Jakob.

"Chceme také do budoucna zlepšit komunikaci hlášení výpadků a nedostupnosti léčiv směrem k lékařům a lékárníkům, tak aby vždy byli schopni předepsat a vydat dostupné léčivo," dodal.

Podle některých odborníků stát zaspal:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.