Šiška, Šupinka nebo Cone? Lidé mohou vybrat jméno pro samičku luskouna

Zoologická zahrada v pražské Troji se na začátku února radovala z překrásného přírůstku. Narodil se tam malý luskoun krátkoocasý. Jedná se navíc o první mládě, které přišlo na svět v Evropě. Šestitýdenní samička dokonce už překonala počáteční kritické období.

"Narození a dosavadní průběh odchovu mláděte je velký úspěch daný nejen tím, že samice Run Hou Tang je již zkušená matka, ale také velkým nasazením našich chovatelů. Současně však musím opět připomenout, že vyhráno ještě není. Další rizikové období nastane, jakmile luskouní samička začne ochutnávat ‘pevnou‘ potravu. A druhé, až na ni bude přecházet," uvedl na webu ředitel zahrady Miroslav Bobek.

[chooze:article;value:494043]

Přestože se má tento drobeček dobře, chybí mu vhodné jméno. To mu mohou Češi. V anketě je navrženo pět jmen.

Lidé mohou volit mezi Šiškou, jak přezdívá mláděti pro jeho podobu se smrkovou šiškou ředitel zoo Bobek, a dalšími variantami. A to mezi českou Šupinkou a dále mezi výrazy, které v jiných jazycích znamenají "šiška", tedy Kju-ka (tchajwanština), Sungguo (mandarínská čínština), Cone (angličtina). Jméno Šupinka navrhla náměstkyně pro životní prostředí a klimatický plán primátora Prahy Jana Komrsková kvůli kůži, kterou má luskoun složenou z tvrdých šupin.

Bez ohledu na místo trvalého bydliště mohou zájemci hlasovat na magistrátním webu Portál PražanaVolba potrvá do středy 22. března. Křest samičky se pak uskuteční v sobotu 25. března.

Mládě luskouna se v Praze narodilo 2. února 2023 a vážilo 135 gramů. Chovatelé samičku museli navíc hned několik dní po narození začít dokrmovat. Samice Run Hou Tang totiž neměla dostatek mateřského mléka.

[chooze:article;value:491719]

"Malá samička náhradní stravu ihned ochotně přijímala a dnes už má několikanásobek své poporodní váhy. Dokrmování teď už není třeba," doplnila zahrada.

[chooze:gallery;value:30768]

Zoo ve Dvoře Králové se pyšní chovem nosorožců. Podívejte se:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.