Síť lékáren zasáhl výpadek. Většina poboček musela mimořádně zavřít

Rozsáhlé výpadky IT systémů způsobily v pátek významné problémy v letecké dopravě i fungování některých bank a dalších služeb po celém světě. V Česku se to týkalo například pražského Letiště Václava Havla, pojišťoven či sítě lékáren. Klíčové infrastruktury státu ale podle ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) zasaženy nebyly. 

Problémy na pražském letišti

"Letiště Praha postihl výpadek celosvětového odbavovacího systému, který využívá větší množství leteckých společností. Dochází tak ke zpoždění některých odletových linek," informovalo po půl deváté ráno Letiště Praha na síti X. Policie následně uvedla, že vše monitoruje.

I když se situaci na letišti podařilo během dopoledne stabilizovat, problémy přetrvávaly. "Celosvětový výpadek IT systémů trvá, na Letišti Václava Havla Praha se týká leteckých dopravců, kteří používají odbavovací systém GoNow. Jedná se tedy o Eurowings, Flynas, Ryanair, Transavia, Volotea, Vueling a Wizz Air. Odbavování probíhá i nadále manuálně nebo prostřednictvím náhradních odbavovacích systémů. Odbavení je pomalejší a má vliv na zpoždění letů," oznámilo letiště po 15. hodině. Problémy hlásila také česká společnost Smartwings, které vypadl rezervační systém. 

"Letiště Praha ujišťuje cestující, že provoz pražského letiště není přerušen. I nadále doporučujeme všem pasažérům, aby sledovali webové stránky prg.aero nebo kontaktovali svého dopravce či cestovní kancelář," doplnili zástupci vzdušného přístavu.

[chooze:article;value:565341]

Problémy v letectví ovlivnily i ostravský hudební festivalu Colours of Ostrava. "Momentální situace nedovoluje Sevdalize z důvodu globálního výpadku IT systému na letištích dorazit dnes do Ostravy. Velmi nás to mrzí a děláme maximum, abychom ji k nám dopravili a mohli její vystoupení zařadit na zítřek," informovali pořadatelé. 

Lékárna musela zavřít pobočky

Výpadky svých služeb ohlásila také pojišťovna Allianz, které přestalo fungovat telefonní centrum a webové služby. Krátce před šestou hodinou večer ale pojišťovna oznámila, že své služby obnovila. Síť lékáren BENU pak musela pozastavit provoz většiny svých lékáren. Problémy hlásila také se službou on-line rezervace eReceptů. "Provoz lékáren se daří postupně obnovovat a usilovně pracujeme na kompletním vyřešení. Zákazníkům se velmi omlouváme za komplikace, které způsobil globální problém IT systémů, a intenzivně se věnujeme nápravě," informoval řetězec. 

"Výpadek zasáhl přes 260 lékáren, ale snažíme se s našimi IT týmy tu situaci zlepšovat. V tuto chvíli už je zasažena méně než polovina poboček," sdělila po 16. hodině ve vysílání TN Live mluvčí lékáren BENU Veronika Forejtová s tím, že seznam otevřených lékáren lidé najdou na webu řetězce. Lékárny, které mají standardně víkendový provoz, jsou již plně funkční a budou fungovat i o víkendu.

Na rozhovor se můžete podívat zde:

Nefungovaly ani webové stránky společnosti Generali Česká pojišťovna. To se změnilo až v podvečer. "Omlouváme se za nedostupnost některých služeb na webu, jakými jsou online hlášení škod, kontaktní formuláře a online sjednání produktů. Usilovně pracujeme na vyřešení situace a omlouváme se za případné nepříjemnosti," informovala společnost.

[chooze:article;value:564897]

Začalo to v USA

Problémy podle televize CNN začaly už v noci na pátek, kdy první výpadek ve střední části USA ovlivnil provoz některých tamních leteckých společností. Například polečnost Frontier musela zrušit 131 letů, dalších 223 musela pozdržet. Problémy měly také další aerolinky.

Další výpadek v pátek dopoledne středoevropského času měl podle ABC News narušit provoz také velkých leteckých společností American Airlines, United Airlines a Delta. Ty měly zároveň požádat americkou Federální leteckou správu, aby zrušila odlety všech jejich letadel.

Výpadky se podle Sky News rozšířily také do Austrálie, Asie i Evropy. Problémy hlásila letiště v Německu, Španělsku, Nizozemsku, Švýcarsku nebo Velké Británii. Netýkaly se ovšem jen letišť a aerolinek. Výpadky hlásily též banky či média.

Výpadek má na svědomí chybná aktualizace bezpečnostního softwaru společnosti Crowdstrike. Ta už podle vyjádření jejího šéfa George Kurtze chybu odhalila a vydala opravnou aktualizaci. Podle United Airlines se s pomocí této opravy pomalu daří od poledne obnovovat provoz. Navrácení do původního stavu podle odborníků ale potrvá. Každý zasažený počítač totiž bude potřeba opravit manuálně. Počet zasažených systémů je přitom obrovský. 

O výpadku systému ve vysílání TN Live promluvil IT expert Miloslav Lujka:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.