Situace kolem léků pro děti je kritická. Expertka řekla, jak si poradit bez nich

Situace kolem léků na horečku pro malé děti je špatná. Sehnat sirup je téměř nadlidský úkol, v lékárnách dlouhodobě chybí. Největší problém je s dostupností léků s ibuprofenem, opakované výpadky ale mají i některé přípravky s paracetamolem. 

Někteří výrobci dětských sirupů a čípků prodloužili termíny jejich dodání z původní půlky ledna až na březen. "Situace se zhoršuje, protáhly se opět doby dodání. A není ani surovina, z které by se daly tyto přípravky vyrábět," vysvětlila lékárnice Kateřina Truhlářová.

[chooze:article;value:478030]

​Zejména rodičů batolat se tak zmocňuje zoufalství. Například Petra Kincová z Ústí nad Labem, která má dvě malé děti, shání léky na teplotu už i přes přátele v zahraničí. "Čípky, prášky, sirupy, nic. Pro děti – nic. Vůbec neseženete nic s paracetamolem, malému už můžeme naštěstí dávat dospělácké léky, ale s malou je to problém. Je jí rok a sehnat něco pro roční mimino je těžké," svěřila se.

Podobně je na tom Lenka Krymová z Jihlavy. Objela všechny lékárny v okolí, nakonec až díky známým sehnala zřejmě poslední lahvičku sirupu široko daleko. "Malej má zánět průdušek, sháněli jsme léky na teplotu, na odkašlávání a v pěti lékárnách nebyly k dostání. Nakonec se nám povedlo sehnat přes známé v okolních městech," popsala potíže.

"Nevím, jak bych to řešila, protože nevím, jak ulevit dítěti od horečky. Sirup není a je to pro mě lék, který mám mít běžně v lékárničce," doplnila paní Krymová.

Odpočinek a dostatek tekutin

Podle specialistky na zdravotní prevenci a výživu a doktorky farmacie Margit Slimákové je kritika na místě, nicméně sirup pro děti na snížení horečky podle ní není nezbytný. Jak prozradila, vychovala tři děti bez jediného přípravku tohoto typu. Odbornice zdůrazňuje, že u mnoha dětí není teplotu vůbec potřeba srážet.

[chooze:article;value:470587]

​Volně prodejné sirupy a nejrůznější emulze jsou podle ní nadužívané. "Chápu, že rodiče mají strach o své děti, teplota je ale obranný mechanismus a ne vždy je nutné ji srážet. Možná ve většině případů to naopak není potřeba. Pokud má dítě zvýšenou teplotu, měl by mu rodič zajistit pohodu, dostatek tekutin, odpočinek, u větších dětí může zkoušet i zábaly," radí Margit Slimáková.

"Teplotu srážet potřebujeme, pokud je opravdu vysoká (nad 38,5 °C), nebo když je u hodně malých dětí ve věku do jednoho roku, nebo když je spojena s křečemi," vysvětlila. V takových případech se má rodič obrátit na lékaře, který určí, jaký lék má dítě užívat. Tento postup doporučuje i v případě, kdy teplota neustupuje.

"Lékaři by pak měli být schopni najít adekvátní náhrady léků. Myslím, že vážnější to může být u antibiotik, ale to musí rodiče opět řešit s lékařem," zakončila Slimáková.

V Česku chybí stále více léků. Příčin je podle lékárníků několik:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.